Nätmobbning

04.04.2019

Att bli utsatt för mobbning på Internet kan kännas precis lika illa som att bli mobbad i verkliga livet. Dessutom når man ut till så många människor via nätet, så mobbningen av en person kan spridas väldigt snabbt och ses av många människor. Precis som det är ett brott att mobba någon du står framför i verkliga livet är det ett brott att utsätta någon för mobbning på nätet.

Det kan kännas lättare att mobba någon via intenet, man sitter då hemma och är trygg bakom sin dataskärm. Då man inte ser den man mobbar blir det lättare att inte bara börja mobbningen, utan också att vara med om att sprida den. Till exempel genom att skicka en kränkande bild till andra över Internet, ett filmklipp eller sprida en nätkonversation.

Den är modigast som vågar stå emot och stå upp för någon annan. Märker man att någon blir utsatt för mobbning, vare sig det gäller nätmobbning eller mobbning i det verkliga livet, ska man göra något för att försöka få ett slut på mobbningen. Om man märker nätmobbning så kan man berätta för sina föräldrar, för läraren i skolan, kuratorn eller någon annan person du har förtroende för så kan ni diskutera saken och fundera på vad man kan göra.

Det är alltid lättare att vara flera, och det hjälper att man känner man har stöd bakom sig då man tänker gå emot någon som mobbar. Om man ser en elak kommentar på någons sociala medie behöver man inte direkt säga något åt den som skrivit den elaka kommentaren (det kan trigga hen att skriva ännu mera elakt) utan man kan istället berätta för den som fått den elaka kommentaren att man inte håller med. Om mobbningen sker via en nättjänst eller ett community så kan man anmäla personen till de som är ansvariga för sidan. Man kan även ringa 116 111, eller gå in på Nuortennetti (finsk sida) för att få hjälp och råd via telefon om hur man ska göra.

Om du blir utsatt för nätmobbning, eller ser nätmobbning på Internet ska du spara det du ser. Kopiera det eller ta en bildskärmsbild (print screen) och spara det med datum och klockslag på din dator. Du ska inte heller svara den som mobbar, det kan uppmuntra honom eller henne. Ignorera kränkande meddelanden och blockera mobbaren. Spara det du tycker är kränkande i stället och anmäl.

Om mobbningen är så grov att det kan börja handla om ett brott, till exempel om någon blir hotad eller om det är ärekränkning, ska man prata med någon vuxen och diskutera om det finns grund för att kontakta polisen. MEN man skall inte fundera över om polisen kan eller inte kan utreda – anmäl alltid om det är det du vill. Polisen tar alla anmälningar på allvar, deras mål är att reda upp alla anmälningar de får.

Även fast det är en person under 15 år (alltså inte straffbar) som nätmobbat så skall man anmäla. Den personens föräldrar och socialen kontaktas i sådana fall.

Hur kan du bete dig på nätet för att förhindra mobbning?

Om du blir osakligt bemött på nätet, t.ex. på en chatt, kan det vara bra att fundera på hur det lönar sig att gå vidare. Här är några råd för hur du med ditt eget beteende kan bidra till ett positivt klimat på nätet och hur du kan gå till väga ifall du blir utsatt för osakligt bemötande:

  • Tänk alltid efter innan du kommenterar eller publicerar ett inlägg, du har ansvar för det du gör på nätet.
  • Be om lov innan du publicerar en bild på någon annan och tänk till innan du lägger ut bilder på dig själv.
  • Kom ihåg att det som du tycker att är ett skämt kan såra någon annan och att elaka kommentarer kan göra någon ledsen.
  • Kom ihåg att det är lätt att missförstå varandra på nätet eftersom man inte ser miner och gester.
  • Var inte anonym, våga stå för vad du säger. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.
  • Våga stå upp för andra.
  • Var kritisk till det du läser, ser och hör på nätet.
  • Fundera om det är lönt innan du svarar på elaka kommentarer.
  • Berätta för en pålitlig vuxen ifall du mår dåligt av något som hänt dig på nätet.
  • Skuldbelägg aldrig någon som blivit mobbad. Exempelvis om en person har fått en elak kommentar på instagram och väljer att berätta för någon och hen svarar med; ”Varför är du på Instagram då? Varför går du inte bara ur det?” Du har rätt att använda vilka sociala medier du vill utan att behöva stå ut med näthat.
  • Anmäl sådant som inte känns bra till den som ansvarar för webbtjänsten, också då det gäller andra än dig själv.
  • Spara skrämdumpar som vid behov kan användas som bevis.
  • Be någon mer erfaren hjälpa dig ifall du är osäker på inställningarna på en webbtjänst.
  • Kom ihåg att du genom att vara positiv och snäll mot andra fungerar som en god förebild och bidrar till en positiv atmosfär, också på nätet.
  • Kom ihåg att du ofta själv kan styra och inverka på det som händer på nätet. Du kan välja mellan att svara eller låta bli att svara på en elak kommentar. Du kan också plocka bort en kommentar. Viktigt är du tänker dig för före du agerar och inte agerar med heta känslor. Att bemöta andra med humor och vänlighet kan ha positiva effekter.

Text: Ungdomsinformatörerna, Folkhälsans Anti-mobbningsteam/Sarah Storm och Stina Forsberg

Översättning: Tarja Sirén (till finska)

Källor: Tryggt på nätet, Stoppa nätmobbning!, YLE Mobbningskampanj #nivetingenting, artikel; Näthat kan i värsta fall ge fängelse YLE Mobbningskampanj #nivetingenting

Tillbaka