Mera tips

Mera tips

Mera tips hur man kan hjälpa den som blir mobbad
Visste du att enligt en finsk undersökning gjord bland skolelever är de som försvarar en mobbad de allra mest populära eleverna. De allra flesta människorna gillar en person som ställer upp och hjälper den som är svagare.

Här kommer ännu en lista på saker man kan göra för att hjälpa och stödja en som blir mobbad (och på samma gång bli mera "poppis" själv):

  • Prata med den som blir mobbad, lämna henne/ honom inte ensam. Ta med den som mobbas i gruppen även när den inte blir mobbad.
  • Den som mobbas känner det ofta som att alla tycker att hon/han är dålig på något sätt. Om man ger en komplimang eller berömmer en som blir mobbad, fast för någon pytte sak så kan det betyda massor för en som oftast känner att den är sämre än sämst. Och kom ihåg att det finns något bra hos oss alla, slösa med komplimangerna!
  • Det kan räcka att du hälsar på den mobbade så kan hennes/hans dag vara räddad, fast de andra inte ens skulle märka det.
  • Ofta har den som mobbas svårt att bli bekant med nya människor, hon/han har oftast jättesvårt att lita på människor. Men den som mobbas behöver också vänner på samma sätt som alla andra. Kanske just du kunde vara den vännen?
  • Visa åt den mobbade att du verkligen inte godkänner mobbning. Det betyder massor för den mobbade att du säger att du inte godkänner mobbning. Berätta det fast i smyg, om du är rädd att de andra ska börja mobba dig också om de får veta. Men sanningen är ju att den som försvarar en mobbad eller en som annars är svagare oftast brukar ses som en stark och beundransvärd person av andra och få bättre status själv.
  • Någon gång kan du kanske till och med förhindra att en person blir mobbad. Det kan hjälpa att föra bort personen från de eventuella mobbarna, prata med honom/henne, eller helt enkel ta med personen i dina egna grejer.
  • Du kan fråga av den som blir mobbad om han/hon vill att du berättar om mobbningen för någon vuxen i skolan, tex läraren eller skolkuratorn. Eller så kan du vara med som stöd när den mobbade själv ska berätta om saken.
  • Om man är ett stort gäng är det lättare att våga gå emellan. Om man är flera när man ser att någon blir mobbad, så kan man tillsammans gå emellan. Och så är det mycket lättare att gå och berätta för någon vuxen om man är flera.
  • Att ta kontakt med skolans vänelever kan också vara en möjlighet att föra saken vidare.