Vad kan man göra

Vad kan man göra

Istället för att skratta med eller bara se åt ett annat håll, så lönar det sig alltid att försöka göra åtminstone något litet, för den som blir mobbad känner det ofta som om de rent av förtjänar att mobbas. Många gånger kan även den minsta lilla uppmuntrande blick eller stöd hjälpa den som blir mobbad så att han/hon orkar vidare.
Kanske är det just DU som kan vara den räddande själen som den mobbade behöver.

Om man ser att en kompis mobbas, vad ska man då göra

Berätta för din kompis, att du är på hans/hennes sida, och gärna så att de som mobbar hör det. Ibland kanske man är rädd för att försvara den som mobbas, för man tror att man kanske själv blir nästa offer om man vågar stå utanför de som mobbar. Men om det ändå blir tillräckligt många som står på den mobbades sida mot mobbaren, så står snart den som mobbar ensam kvar och slutar helt säkert med mobbningen. Många mobbningsfall i skolorna skulle aldrig skett bara kompisarna skulle varit modigare.

Det är alltid jätte viktigt att man berättar om all mobbning till någon vuxen. Det kan ibland vara så att alla vet om att någon mobbas, utom lärarna och andra vuxna. Mobbning är så allvarligt och kan få så pass allvarliga följder så man ska alltid berätta om det för vuxna. Man kan fast gå flera tillsammans och berätta för läraren om det känns svårt att gå ensam. Kom ihåg att det inte är att skvallra om man berättar att någon mobbas – det är att hjälpa!

Lämna aldrig en kompis som blir mobbad i sticket.

Här kan du läsa ännu flera tips vi samlat ihop om hur du kan hjälpa någon som mobbas!