Vänskap och kompisar

Vänskap och kompisar

Det spelar ingen roll om det är familjen, bästisen, kompisar i skolan, lagkamrater, lärare, busschauffören eller främlingen på gatan, vi lever alla på samma planet och måste på ett eller annat sätt umgås, socialisera.

Men tyvärr finns det ingen färdigskriven regelbok, användarmanual eller instruktionsbok för HUR man ska umgås med folk - det är nu bara något man lär sig genom att leva tillsammans med andra människor. Av folk runt en uppfostras man och får en moral och etik. Men ibland gör man bort sig, sårar folk eller totalt missuppfattar situationen... och på det viset lär man sig också mer om hur mänskligheten fungerar.

Fast det är ju onödigt att göra alla misstag själv, så därför tänkte vi på Decibel dela med oss av den kunskap och livserfarenhet vi samlat ihop. För att - som vi alltid vill - försöka göra era liv lite lättare.

En av de viktigaste grejerna vi vill stryka under med tjocka svarta streck är dock att självförtroendet och självkänslan är de grejer som spelar störst roll i samvaron med andra människor. Självförtroende och självkänsla hör ihop med vänskap som ketschup och spagetti. Som Piff och Puff ;)

 

Vad är vänskap? Hur vet man att man är vänner?

Det är lätt att bli lite romantiskt överdriven när man pratar om vänskap. Kanske tänker du att riktiga vänner är de som bara förstår sig på dig. Ni kan fortsätta där ni slutade, fast ni inte har sett varandra på flera månader. Eller att när ni träffades för första gången så visste ni båda med en gång att just ni två skulle bli bästisar.

Det kan vara just sådana överdrivna förväntningar på vänskap som ligger bakom att folk allt oftare känner sig ensamma idag. Vardagsvänskap som man har med skolkompisar, jobbkompisar eller träningskompisar på gymmet eller i fotislaget, de som man vanligtvis kallar "bekanta", har också stor betydelse och värde i livet. Man skall inte heller jämföra vardagsbekanta med sina ”själsfränder”, för man behöver alla slags vänner. Att inte veta om man egentligen har blivit vänner eller inte, kan komplicera vänskapsrelationen. En del vänskapsrelationer tar längre att mogna, upp till flera år. Men då kan de å andra sidan kanske hålla resten av livet.