Att förlora en vän

Att förlora en vän

Vänskap kan ta slut.

Sorgligt men sant. Det är faktiskt ytterst ovanligt att man tex är bästisar hela livet ut! Även om man aldrig i världen skulle kunna tro det om allra käraste kompisen just nu. Och tyvärr är det sällan som "skilsmässan" är lycklig när det gäller vänner - det brukar ju finnas en orsak till varför vänskapen tar slut. Ibland blir slutet dramatiskt, smärtsamt och jobbigt, ibland märker man knappt att man slutat umgås med en viss människa.

Men under livets gång kommer vi alla att hinna ha många olika vänner. Vänner kommer och går - och ibland kan de till och med komma tillbaka. Men det är vanligt både att man har många olika vänner samtidigt, men också att man slutar vara kompis med en viss person och blir vän med andra.

Det kan finnas många olika orsaker till det här, tex:

Kompisar kan glida ifrån varandra

Det är inte ovanligt att man växer ifrån varandra. Man får olika intressen, utvecklas åt olika håll, börjar studera i olika skolor, flyttar, börjar umgås i nya gäng, får en pojk-/flickvän osv. Eller så kanske man helt enkelt tröttnar på varandra. Det är helt normalt och händer varje dag. Ibland sker det här genom stormande gräl som bottnar i hur olika ni numera är och som förstör alla chanser om att någonsin bli kompisar igen. Betydligt oftare bara glider man långsamt men säkert allt längre ifrån varandra. Kanske rings allt mer sällan, plötsligt märker att man inte längre automatiskt räknar med den kompisen när man ska bjuda i till fest eller att den personen inte är den första du berättar stora nyheter eller känslor för längre.

Det är möjligt att den ena skulle vilja hålla vänskapen vid liv och faktiskt blir sårad och besviken på att tex inte längre självklart bli inbjuden till festen och det här kan leda till jobbiga konfrontationer. Det är inte trevligt att behöva säga "Nämen jag tycker inte att vi är så bra kompisar längre..." och kan vara tungt, smärtsamt och sorgligt att acceptera. Men ibland är det bara naturens gång.

Kompisar kan vara eller tycka FÖR olika

Kanske ni egentligen inte passar ihop som personligheter i grund och botten. Kanske ni aldrig gjorde det, men blev vänner ändå, tex för att ni var de enda jämnåriga på en sommarjobbsarbetsplats eller klass? Eller så har den ena eller båda av er utvecklats till en person som inte längre passar ihop med den andra. Det händer speciellt ofta under tonåren, man utvecklas så kraftigt och så snabbt att skillnaderna plötsligt en dag är alldeles för stora. Det kan vara så att den ena börjat idrotta och bara tänker, pratar och sysslar med det numera och inte alls har lust, tid eller förståelse för det ni gillade att göra tillsammans tidigare. Det kan vara så att kompisen liksom utvecklades till en främmande alien när hon blev ihop med den där typen som bara gillar att supa och härja och digga heavy metal - eller med typen som går i bibelskola och mest talar om Jesus.

Plötsligt är ni FÖR olika. Du känner inte igen henne längre och klarar inte av att lyssna på hennes liv eller åsikter och vill inte längre umgås med henne. Kanske drar du dig undan, hittar på undanflykter för att slippa vara med henne eller söker annat sällskap så där lite i smyg. Eller så kanske era olikheter leder till ett praktgräl och ni talar aldrig mer med varandra?

Kompisar kan "göra slut" för något som hänt

Fastän vi alla mer eller mindre vet hur vi borde bete oss som kompisar (åtminstone efter att ha läst Regelboken), så kan vi ändå göra något fel mot kompisen. Till exempel slutar alltför många vänskaper på grund av att den ena gjort något oförlåtligt i fyllan, som att hångla med killen som bästisen är kär i eller sagt något sårande som hon aldrig skulle ha sagt i nyktert tillstånd. Det är så otroligt onödigt och idiotiskt att supa sig över sin "drulle-gräns" och sedan få ångest för vad man förstört. "En lappad vänskap kan aldrig bli hel" och man kan ALDRIG skylla på att man var full. Läs mer om det här!

Även i nyktert tillstånd kan saker och ting ske som kan göra slut på en vänskap för alltid. En vanlig sådan händelse är att två kompisar blir kära i samma kille, vilket blir ohållbart för vänskapen. Olyckor kan ibland köra in en kil i vänskapen trots att man upplevde något hemskt tillsammans. Eller så kan man börja gräla för något skilt och så urartar det grälet så långt så att man helt enkelt inte KAN vara vänner efter det. Läs mer om det under rubriken Gräl och kriser.

De vanligaste skälen till att vänner försvinner och att man tappar kontakten med varandra är:

Att inte hänga med i de livsstilsförändringar som de gamla vännerna gör är en vanlig väg till ensamhet. Att vara den första som får barn eller att vara ensam singel kan vara en jobbig situation och det är smärtsamt när man inser att man inte längre delar något längre med bästis. Det kan bli så jobbigt att man väljer att ge upp vänskapen.

Att du eller din vän flyttar. Det kan kännas svårt att hitta nya vänner i en helt ny stad där man inte känner någon, det är bara på stan och i affärerna man träffar andra människor. Ett bra tips är att börja med något intresse som intresserar dig och via det få nya kontakter. Det är också svårt att hålla kontakt med de gamla vännernas vardagsliv hemma, när man inte träffas lika ofta.

Separationer kan vara ett skäl. Om man under den tid man varit tillsammans med en kille/tjej bara umgåtts med hans/hennes vänner, så förlorar man en stor del av ens vänkrets också när man gjort slut. Om man under den här tiden också inte umgåtts med sina ”riktiga” vänner, så kanske du inte har kvar dem heller om du inte har upprätthållit kontakten.

Tidsbrist och försummelse är också en orsak till att vänskap brister. För att behålla sina vänner behöver man sätta lite av sin tid på. Om man inte har så mycket kontakt, så försvagas vänskapen och relationen och om man inte tar tag i det så kan det hända att allt rinner ut i sanden.

Idag är det många som känner sig ensamma och det har till viss del påverkats av den moderna tekniken som vi har idag. Man facebookar, mailar och sms:ar istället för att träffas på riktigt. En annan förklaring till den idag så kallade ”nyensamheten” är också att vi flyttar mer än någonsin. Kvinnor i snitt förväntas göra det tolv gånger under sin livstid. En genomsnittlig man hinner på grund av sin något kortare livslängd ”bara” med elva.