Gräl och kriser

Gräl och kriser

Riktiga vänner KAN vara osams!

Att aldrig gräla, bråka eller ha olika åsikt är inte alls ett måste för att kunna säga att man är riktigt bra vänner. Snarare är det ett tecken på att något inte är riktigt hälsosamt i förhållandet om två kompisar aldrig tycker olika, blir irriterade på varandra eller sura!

Är man jämt överens, tycker lika i allt, aldrig ens är på dåligt humör tillsammans, så beror det troligen på något av följande:
Du är inte dig själv. Du låtsas vara, tycka, tänka och känna något annat än det du gör innerst inne när du är tillsammans med kompisen. För INGEN kan ALLTID tycka och tänka precis likadant om allt som någon annan. Är du alltid glad och ni har alltid roligt tillsammans, så finns det troligen många delar av dig själv som du inte visar. Alla kan ju vara ur humör, vara ledsna för något visst eller vara trötta eller stressade. Vågar man inte visa eller känna de känslorna tillsammans med en person som ska föreställa att vara en nära vän, så är något tokigt.

Kanske vill du så väldigt gärna vara kompisen till lags och att hon ska tycka om dig, att du låtsas till och med inför dig själv att visst tycker du precis som hon. Stämmer ofta in på människor som inte har ett så strålande bra självförtroende eller på personer som är konflikträdda.Den ena av kompisarna har "övertaget" och den andra bara följer med. En är dominant och bestämmer och den andra håller med - då blir det ju inga konflikter heller. Åtminstone inte på ytan. Innuti kan nog den andra både tycka annorlunda eller vara irriterad på kompisen. Kanske är hotet om att bli ensam eller att inte få vara med det som gör att hon låter kompisen hållas, kanske är dåligt självförtroende grunden till obalansen.

Många "populära" tjejer och killar är sådana här dominanta typer, men det betyder inte att de är snälla eller goda kompisar, kanske de bara har kuvade anhängare som vill vara med i "poppis-gänget". De här dominanta brukar även vara den som bestämmer grupptrycket, "Vågar du inte göra det här så får du inte hänga med oss/mig!"

Men jämlika, självständiga kompisar i ett hälsosamt förhållande kan bli irriterade på varandra, osams eller helt enkelt vara på dåligt humör tillsammans!

För att så gott som möjligt undvika gräl och andra problem, följ Regelboken!

Tips för hur man undviker bråk med kompisarna:

  • Låg profil. Om du märker att kompisen är på dåligt humör idag så håll låg profil, låt henne vara. Man missförstår lätt varandra, överreagerar eller smittar av sig och hetsar upp varandra om den ena är sur från början. Ta det lite lugnt och ta inte upp invecklade saker den dagen. Du kan fråga vad som är fel och ifall hon vill prata om det, men ibland kanske det rätta är att bara slappa framför TV:n tysta tillsammans ett tag tills hon kommer ur det.
  • Kompromissa! Man kan inte alltid få sin vilja igenom. Ibland kanske man blir så illa tvungen att bita i det sura äpplet. Kan tex handla om valet av film komedi/skräckis. Turas om att bestämma.
  • Lojalitet. Var alltid lojal mot din kompis, stå på hennes/ hans sida. Om ens kompis hamnar i en dispyt med någon annan så kan man åtminstone stå bredvid henne/honom fast man (helst) inte blandar sej i diskussionen. Då känner kompisen att du står på hennes/hans sida.
  • Ömma tår. Man lär snabbt känna sin kompis känsliga områden, bäst att undvika de känsliga ämnena för att inte orsaka onödiga explosioner.
  • Låt bli att reagera. Ilska, irritation och deppighet brukar smitta, så att man själv kan bli sur fastän man inte var det förrän hon kom in och var sur. Så försök undvika att svara på hennes fräsanden med att ge igen med samma mynt eller värre.