Vänner för evigt eller?????

Vänner för evigt eller?????


Vänner kommer och går. Så är det för oss alla i våra liv. Visst finns det vänner som vi har från dagis till ålderdomshemmet, men det är ändå ganska sällsynt. Hur vet man då när man inte längre är supderduper kompisar som berättar allt åt varandra, eller vet man det ens. Vet båda det eller bara den ena? Hur ska man göra?????


Här har vi samlat lite olika tecken på att vänskapen kanske inte är den allra bästa längre, inte direkt dödsdömd men den kanske har kommit till en gräns då vi måste välja. En sak är åtm säkert, det är helt naturligt att vi inte är lika nära alla våra vänner hela livet. Vi växer och utvecklas kanske åt lite olika håll, vi ändras som personer och ibland går vi inte lika bra ihop längre med de som vi tidigare delade allt med. Med åldern börjar vi prioritera andra saker i livet.
Viktigt är att vi går vidare när det känns att vi ska gå vidare, att vi inte hänger oss fast vid något gammalt bara för att det är just gammalt och tryggt. Livet är för kort för att vi ska slösa bort vår tid på sånt som inte ger oss något.


Här kommer en lista på olika tecken som tyder på att det är dags att dra vidare:

1. Personer som får dig att känna dig mindre värd/dålig/sämre.
Det kan gälla vad du har på dig, din frisyr, livsstil, utbildning, jobb mm Om du i din närhet har personer som trycker ner dig pga hur du är, hur du klär dig osv folk som gör dig ledsen inombords. Bort med dem, genast, de ger bara dåliga vibbar!

2. Otroligt tävlingsinriktade. Det finns personer som aldrig kan glädjas åt andras framgångar, berömma andra då man gjort något bra eller klarat något som man tyckt var svårt. Vissa personer ska helt enkelt alltid vara bäst och glänsa mest. Bort med dem!

3. Om du mår sämre när du umgåtts med en vän. Då är det dags att ta sig en ordentlig funderare på vänskapens framtid. Man ska må bra när man umgåtts med sina vänner. Man ska samla krafter för att orka med vardagens slit och elände. Om du mår sämre efter er träff eller känner dig orkeslös och utmattad, kan du ha att göras med en utsugare. Inga såna i livet!

4. Folk som utnyttjar dig. Det kan vara kompisen som alltid glömt plånboken, eller som aldrig har passligt att ta bilen då ni ska någonstans. Eller som alltid försöker få dig att tycka att det är ok och gå på samma gång att komma efter hen fast det skulle vara hur lång omväg som helst. Den här typer brukar också höra av sig mest då hen behöver din hjälp med något. Om du mot förmodan skulle fråga efter hens hjälp någon gång så passar det aldrig. Usch och fy för såna ”vänner”, man behöver inga fiender med såna vänner.

5. Dramaqueen nr 1! Det finns inget lagom eller mittemellan när man umgås med dessa typer. Det är allt eller inget som gäller. När det är bra, så är det himmelskt men när det är botten, ja då är det verkligen botten, då befinner man sig längst ner i underjorden dit solens strålar aldrig når. Blir rätt så tungt i längden att leva så, om man inte råkar vara född till det ;)

6. Det är alltid du som ska ta initiativet till en träff. Om den andre aldrig hör av sig och vill träffas. Om det alltid är du som ska styra upp det om det ska blir till något. Då kan det vara dags att ligga lågt och se om personen i fråga slutligen tar kontakt till dig eller om det helt enkelt rinner ut i sanden när du slutar engagera dig. Vänskap ska vara ömsesidigt.

7. Svikaren. Dessa personer har alltid något annat när du föreslår att ni ska träffas. Verkar inte ens ledsen över att ni inte verkar hitta någon gemensam tidpunkt att göra något kul tillsammans. Om du känner att du är plan B i hens liv så sätt stopp för det genast!

8. Samma dumheter gång efter gång. Om du sagt till din vän att du inte gillar när hen berättar löjliga saker om dig inför andra när ni umgås i grupp, om du sagt det minst 100 gånger redan men hen ändå fortsätter bete sig som en stor sk*t, så bort med hen!

9. Skvaller, skvaller vissa personer kan inte hålla en hemlis. Fast man hur påpekar att detta får du INTE berätta vidare. Så vips är ens juttu runt hela halva världen mittiallt iaf. Nyckeln till äkta vänskap är att man ska kunna lita på varandra. Det man pratar sinsemellan hålls sinsemellan. Om tom dina mörkaste hemligheter läcker vidare till andra är det inte ok!!!

10. Försöker tvinga dig in i fördärvet. Vissa personer försöker med alla medel att även du ska fastna i träsket av för mycket alkohol, tobak eller andra skadliga saker. Vissa tror att de inte är lika dåliga bara alla andra omkring dem också har samma beteende. Var och en med sitt! Om jag har en dålig ovana behöver jag ju inte pracka den på dig också. Mitt beroende blir ju inte mindre dåligt av det. Tvärtom är det inte juste att inte respektera och acceptera att andra gör andra val i livet. Mera respekt!!!

11. Den som pratar skit om andra till dig säger helt säkert en massa skit om dig till nästa person. Personer som pratar illa om sina vänner och berättar runt om deras privata saker, kommer att göra det samma mot dig, var så säker.

12. De ställer aldrig upp när det verkligen gäller. En verklig vän finns vid din sida även under sämre perioder. Personer som bara vill vara med så länge allt går bra och är toppen men som smiter undan och försvinner genast då molnen hopar sig är inget att ha.

Vad ska man göra med dessa typer?????

Egentligen finns det bara två sätt. Antingen låter man vänskapen rinna ut i sanden och låssas som det regnar eller så konfronterar man dem....

A. Enkla sättet, gå undan, låssas som att det regnar....
Sluta ta kontakt. Visa att du inte bryr dig i sociala medier heller, sluta kommentera, gilla inget mm. Om de tar kontakt och vill träffas, avböj på ett vänligt men bestämt sätt. Inget extra småpratande. Hål det kort och koncist, inga långa självuttömmande filosofiska utläggningar, såna är enbart till för riktiga vänner. I bästa fall fattar de och slutar ta kontakt, och man glider så småningom ifrån varandra.

B. Det svåra sättet, konfrontation. Det är jobbigt. Inte kul att förklarar att nu räcker det, nu tänker du inte ställa upp på det här längre. Kanske fattar de vad du pratar om kanske inte. Vissa kanske försöker ändra sig om man rutit till på skarpen och försöker ändra sig, men andra fortsätter på samma sätt och då är det bäst att vända ryggen till och vandra iväg. Vissa kanske vill förklara sitt beteende, det kanske gör att du tänker annorlunda om dem. Men det viktigaste är att du står upp för din egen skull, du ryter till att nu får det räcka du tar inte emot mera skit.

Det är aldrig roligt när vänskapsband slits itu. Det gör ont och vi måste få sörja om det känns så. Om vi tyckt om en människa som vi trott hyst samma känslor tillbaka gör det ont när vi får bevisat motsatsen. Men inget ont som inte för något gott med sig brukar de säga. Det kan hända att du senare ser ett samband mellan det som hänt, du förstår att vissa saker var tvungna att hända för att du senare skulle komma vidare till något annat finare och mycket mera värdefullt. Vissa saker ska vi genom för att kunna få det bättre sen. Vi förstår det inte alltid genast men ofta när vi ser bakåt så ser vi varför vissa saker kom i vår väg. Vi slickar våra sår och sen går vi vidare ut i livet med ännu en erfarenhet i ryggsäcken.