Hur får man kompisar

Hur får man kompisar

Konkreta tips på hur man gör för att få nya kompisar:

Grundreglen: För att få vänner måste man ”pina” sig själv lite och utsätta sig för jobbiga situationer och risken att bli avvisad.

Kroppsspråket: Akta vad ditt kroppsspråk visar, dvs hur du rör dig, står, vartåt du vrider huvudet, håller armarna osv. Om man korsar armarna över bröstet så ger det också en avvisande signal åt andra, fast man kanske gör det för att man tycker att det känns tryggt. De kan tro att du är arg eller att du bara vill vara ifred. Försök signalera med kroppsspråket att: "Jag är en trevlig person." Sträck på ryggen, le, se folk i ögonen, säg HEJ, prata med hög och klar röst! Ingen går ju fram och pratar med någon som står i ett hörn med armarna runt kroppen, inte möter någons blick och absolut inte ler.

Öppna munnen! Man måste våga prata lite, annars ger folk väldigt lätt upp försöken att prata med dig, dömer dig som tråkig och pratar med någon annan istället. Försök att inte svara med enstaka ord eller meningar, svara helst inte bara ja eller nej. Säg lite till, berätta lite mer. Ju mer du berättar om dig själv desto mer kommer de att tycka att de känner dig och desto lättare kommer de att bli vän med dig!

FRÅGA!!! Alla gillar att få prata om sig själv eller sådant man är intresserad av, LYSSNA!!! Fråga mera, tex vad de har för åsikt om något allmänt, tex vem som borde vinna Idols, om de sett något visst, som Vampire Diaries, om de tänker fara på någon konsert/festival och vilka de varit på. Be om råd och hjälp: speciellt killar gillar att vara duktiga, kunniga och starka.

Övning ger färdighet! Pressa dig igenom tunghäftan, kallsvetten och skakningarna. Det blir lättare nästa gång. Gör den jobbiga grejen fort innan du hinner tänka så mycket på det, man jagar lätt upp sig själv om man börjar fundera på allt som kan gå fel.

Det tar tid. Ju mer man umgås med någon, desto mer börjar man ju vanligen prata med varandra och det gör att man får gemensamma erfarenheter som gör att man börjar prata ännu mera med varandra. Det går inte alltid på ett ögonblick utan ibland tar det ett bra tag att utvecklas från ytligt bekanta till kompisar. Så ha tålamod och ge inte upp för lätt!

Tyck om dig själv så har andra lättare att tycka om dig! Om man tycker om sig själv, trivs i sitt eget sällskap osv signalerar man åt andra att: "Jag är en kul och trevlig typ, värd att vilja vara med."
Peppa dig själv med att göra en lista på alla dina goda sidor, upprepa dem varje dag för dig själv. Om du själv tycker och tror att du är bra, ändras din utstrålning och andra börjar också se dina goda sidor. Läs mer om hur man får ett bättre självförtroende här.

Man kan byta roll! Ibland är det som om man alltid var den där blygisen i klassen och det känns ofta som att det inte går att ändra på, som att man aldrig skulle kunna få någon annan roll än den man tilldelades på ettan. Men det GÅR att ändra på eftersom människor förändras. Du är kanske inte samma människa som då och du ska inte heller behöva vara samma människa som då. Du KAN ändra på folks åsikter om dig! Men det kan krävas en del ”blod, svett och tårar”. Lite tips:

Häng inte med samma gäng hela tiden om du känner att du inte riktigt får plats där. Gå ett varv genom korridorerna i skolan, ensam. Säg hej till någon du känner vagt, fäll någon enkel kommentar om tex vädret, ett kul tv program…..Envisas och gå fram till folk och prata på rasten, gå med din matbricka till någons bord på lunchen, strunta i om den/de tittar lite mysko på dig, låtsas som du alltid suttit där.Om ni ska göra grupparbete i tex historia, ta genast initiativ och fråga någon om ni kan vara i par, vänta inte tills alla andra valt färdigt.Ju fler människor du vågar prata med desto mer växer ditt självförtroende. Du får fler eventuella nya kompisar – för de flesta andra är också för blyga för att börja prata.

Om du ger upp varje gång så kommer du ingenstans, du måste prata och skratta, du får inte bara stå där i närheten av de andra som en skugga som är lätt att nonchalera.