Regelboken

Regelboken

Okej, okej, vi skrev ju att det inte finns någon skriven regelbok eller instruktionsmanual över hur man ska bete sig som en riktig kompis. Men lite "allmänna uppfattningar" har vi samlat ihop åt er i alla fall. Ni kanske inte håller med om precis alla punkter, men kanske din kompis tycker just så här i en krisig situation.

Kanske är det att du läst de här listorna det som en vacker dag räddar er vänskap, man vet aldrig ;) Läs mer i underrubrikerna i menyn.

(OBS! Texterna är skrivna utgående från en tjejs perspektiv för enkelhetens skull - men precis samma sak gäller för killar)

Kompisar: Allmänna "regler"

Grundregeln!
Gör inte mot din kompis som du inte skulle vilja att hon skulle göra mot dig. Men mer än så, gör inte mot din kompis som hon inte vill att du ska göra mot henne! Du kanske inte bryr dig om kompisen kastar en snöboll på dig, flirtar med killen du är kär i eller skryter om att hon fick bättre betyg än dig på provet – men kompisen kanske tar illa upp om du gör så mot henne! Olika kompisar har olika uppfattning om vad vänskap är och hurudan just er vänskap är. Därför kan man ha olika förväntningar på varandra och det kan leda till gräl, besvikelse och krav.

Kärlek kommer och går men vänner består
En av de värsta grejerna man kan göra åt en kompis är att stöta på en kompis pojkvän eller intresseobjekt. Man försöker inte ta kompisars kärlek ifrån dem eller ens flirta med killen kompisen är kär i. Brukar även gälla ex-pojkvänner, bröder, kompisar, kusiner osv. OM man blir verkligt kär i tex kompisens ex, så borde man nog diskutera igenom det med kompisen förrän det verkligen blir något konkret mellan en själv och exet. Sist och slutligen är det ju ändå killens beslut vem av er han väljer. Visst är allt tillåtet i krig och kärlek, men det kanske inte är värt att förlora vänskapen för det?

Tävla inte
Ibland kan man konkurrera med kompisar om något, tex om en pojke eller om ett sommarjobb. Ärlighet och öppenhet är den enda lösningen då, gärna förrän det blir öppet krig. Avundsjuka är en normal känsla, och man kan slippa de negativa konsekvenserna om man berättar för kompisen att man skulle vilja ha eller vara något hon är. Du vet vad du har (vänskapen) men inte vad du får (lyckas du ens få killen eller sommarjobbet?) och lyckas du få killen/jobbet så har du säkert förlorat vänskapen om du inte varit ärlig med kompisen från början.

Hissa – inte dissa!
Man är ju kompis med någon för att man gillar den människan. Vänskap ska inte vara någon maktkamp och full med avundsjuka. Försök inte få din kompis att känna sig sämre än dig, tex genom att anmärka på hennes kläder, vikt, mobil… Jämför inte och peppa både henne och dig själv att ni är bra, duger, får vara annorlunda. Stå på dig för henne ifall någon försöker trycka ner henne. Grupptryck funkar på så sätt att det känns mera ok och accepterat om fler är med på det, oavsett om det är en bra eller en dålig grej. Satsa överlag på positivt grupptryck! Tex bestäm med kompisarna att ni inte kommer att tala skit om den nya tjejen i klassen, snart hänger andra på och behandlar den nya bra.

Ge och ta-förhållande
Det finns en balans i alla förhållanden som man ska försöka hålla. Kompromissa och ta hänsyn till kompisen. Om kompisen är förkyld så kan du faktiskt stanna hemma från festen och tillbringa kvällen med att slappa i soffan – för kompisens skull den här gången. Prata lika mycket som kompisen. Tex tjata inte på om den kille du är kär i 24/7! Kom ihåg att lyssna även på kompisens tråkiga vardag, hur kär och bubblig du än är just nu.

"Vi brukade vara kompisar…"
Kompisar kan komma och gå. Man växer ifrån varandra, börjar bråka, får olika intressen, byter skola osv. Det är naturligt och under en livstid kan man hinna ha många olika kompisar eller kompisgäng, men känns ofta tungt just när det händer. Ibland glider man ifrån varandra och bara hörs allt mer sällan, ibland är det kris, som ett gräl, en händelse eller en egenskap hos kompisen som gör att man inte längre vill vara vän. Man kan "göra slut" med en kompis, men precis som med pojk-/flickvänner så ska man göra det så rakt och ärligt man kan, inte försöka linda in det i bomull, inte ljuga, komma med undanflykter eller smita undan det och hoppas att ni bara glider ifrån varandra. Ingen är felfri och kompisskap går också i vågor och kan ha kriser som kärleksförhållanden.

"Bara MIN kompis!"
Om man är tajt med en kompis kan det lätt hända att man blir lite svartsjuk ifall kompisen har många andra kompisar. Men man äger inte sina vänner och varje dag väljer man att vara vän. Man kan också ha olika kompisar till olika saker (tex ett gäng kompisar i skolan, ett annat ute på byn, en bästis i fotislaget och en kompis att hänga med under sommarlovet) och alla är lika mycket värda.

Var dig själv
Riktiga vänner ska du inte lura. Försök inte vara något annat än du är med kompisarna, för om du inte är dig själv så är de inte sanna kompisar heller, eftersom de inte känner dig på riktigt. Vänner kan inte heller köpas eller mutas att tycka om dig! Visst kan du ge dem presenter, låta dem spela först, bjuda dem på hamburgare, låta dem låna dina kläder – men gör det inte för att de ska tycka mera om dig. Våga också vara och tänka annorlunda än kompisarna. Var inte en kopia – ni måste inte tänka lika, vara lika, se lika ut. Det är faktiskt rätt tråkigt med folk som alltid håller med.

Var lojal!
Stå på din kompis sida i vått och torrt. Även om du inte håller med kompisen eller tycker att hon har fel, så stöd och finns där. Bli ingen spypåse för hennes problem, men orka lyssna. Var inte heller rädd för att be om hjälp för din kompis skull om du känner att hon inte klarar av sina problem med bara din hjälp. Visst kan kompisen bli sur för att du drog fram hennes problem i ljuset så att hon måste ta itu med dem, men förstår nog innerst inne att du bryr dig.

Prata aldrig skit om en kompis
Tala aldrig skit om en kompis med andra. Visst kan du vara sur/irriterad/ledsen på din kompis, men säg det då direkt åt henne i så fall och red ut era problem utan att blanda in andra. Om andra talar skit om din kompis ska du stå på hennes sida oavsett om du håller med. Var helst inte en skvallerkärring över huvudtaget – tänk på hur det skulle kännas ifall andra talade skit om dig bakom din rygg. Och även om du inte bryr dig så kanske din kompis gör det.

Var ärlig!
En kompis ska man alltid kunna säga som det är åt. Ingenting blir någonsin bättre mellan kompisar av lögner, hur oskyldiga de än kan kännas just då. Man måste kunna lita på sina kompisar och redan små vita lögner kan förstöra tilliten. Det kan vara en svår balansgång, för om hon klippt sig i en ful frisyr, så blir hon nog bara ledsen, besviken och självmedveten om du ärligt säger att det ser för hemskt ut. Har hennes pojkvän varit otrogen, så skulle hon dock troligen bli ofantligt besviken på dig ifall du inte berättade vad du visste. Men en grundregel är: Ljug aldrig inför din kompis, men måste du så ljug för hennes skull mot andra.

Prata!
När något känns fel: berätta det! Döm aldrig din kompis innan du hört hennes sida av saken. Tex om en kompis snackar skit om dig: protestera med detsamma och låt det inte bara vara oåtgärdat. Försök att inte lyssna på elakt skvaller, överreagera, hämnas eller ge upp hoppet totalt – du kanske inte känner till alla detaljer än. A och O i alla förhållanden är att prata! Alla gör dumheter och vissa dumheter kan man ändå förlåta. Och kanske ni kan vara kompisar på ett annorlunda sätt efter krisen. Så om du tycker att din kompis beter sig fel så ska du säga till. Som kompisar uppfostrar man faktiskt varandra hela tiden till mognare och bättre människor.

Var pålitlig
Berätta absolut inte vidare hemligheter som din kompis har berättat åt dig i förtroende. Berätta inte heller pinsamheter som din kompis gjort åt andra. Det är lätt hänt att man säger något hon/han inte skulle ha velat att man avslöjade när man tex vill imponera på killarna i gänget genom att vara kul. Visa respekt också och genom att hålla dina "små" löften; har du tex lovat att träffa henne på ett visst ställe en viss tidpunkt så kom i tid. Håll kontakten och undvik tankar som "Nu har jag ringt tre gånger, nu är det hennes tur…".

Säg förlåt när du gjort något dumt!
Om du berättat vidare något som kompisen sagt i förtroende så berätta genast för henne att du gjort det. Att hoppas på att hon aldrig får reda på det är förödande för ditt samvete och absolut för vänskapen ifall det kommer fram. Berätta alltså så snabbt som möjligt och ge er vänskap en chans att hon förlåter dig. Detsamma om du medvetet eller omedvetet skadat henne, tex förstört hennes ägodel i misstag. Kanske kan du reparera vänskapen och visa att du går att lita på. Och tryck aldrig på kompisens knappar, dvs när ni grälar så kasta inte saker i ansiktet på henne som du VET att kommer att såra henne.

Ställ upp
"Om du verkligen är min vän som kommer du med mig som moraliskt stöd när jag ska göra det här jobbiga!" Visst är det så, att man ska ställa upp för sina kompisar i vått och torrt. Men vänskap ska inte heller vara alltför svart och vit. Du ska inte behöva följa med din kompis på zumba-lektioner även om du hatar att dansa, bara för att hon inte vågar gå dit ensam. Behöver hon hjälp med att baka kakor till fotislagets försäljning på en julmarknad, men du har en tent att läsa till, så säger du inte nej till HENNE när du säger att du inte har tid utan du säger ju nej till att baka kakorna! Du är fortfarande en god kompis. Men behöver hon en axel att gråta mot eller pep-talk inför sommarjobbsintervjun, då gäller nog regeln att vänner ska man ställa upp för!

Lämna inte kompisen i sticket
Riktiga kompisar har ansvar för varandra. Kommer ni tex tillsammans till en fest, så far ni hem tillsammans därifrån. Åtminstone ser du till att hon har sällskap, skjuts och inte vantrivs, inte är ensam eller far illa. Oavsett hur många häftigare människor eller gulliga pojkar du hellre skulle vilja hänga med på festen. Dra med kompisen – se er som en package-deal. Speciellt om ni dricker alkohol ska du se till att hon inte tar för mycket, gör något idiotiskt eller farligt.

Glöm inte bort dina vänner
Fortsätt träffa och prata med dina kompisar fastän du fått en pojkvän och bara vill hänga med honom numera. Glöm inte ditt eget liv (inte fritidsintressen heller) och byt inte till enbart pojkvännens kompisar. För den dag det kanske är problem med eller tar slut med pojkvännen vill du inte stå där ensam.