Bästisar

Bästisar

Många av råden för hur man ska sköta om sin bästis-relation är precis desamma som för alla kompisar, så läs den sidan först!

Piff & Puff

Bästisar brukar växa ihop, tex gilla samma saker, använda samma ord och tänka på samma sätt. Det är tryggt och skönt, men kan också vara farligt. Tappa inte bort dig själv. Våga även göra, tycka och tänka saker utan din bästis! Vissa bästisar vågar inte ens ta ett steg eller ha en åsikt utan att titta på bästisen först för att se om det är OK. Våga också stå emot din bästis; vill du inte hänga med på sup-festen så gör det inte. Tycker du inte att Lady Gagas senaste är bra så säg det inte då, bara för att bästisen gillar låten.

Bästisar kräver lika mycket jobb som kärleksförhållanden

Man måste jobba på alla förhållanden man har, även vänskap har toppar och dalar. Beroende på hur man utvecklas som människa, vad som händer och vart man tex flyttar så kan vänskapen hamna i olika kriser. Då måste båda verkligen vilja anstränga sig för att få det att funka, kompromissa och prata igenom saker.

Multipla bästisar

Man kan ha flera bästisar under livet och olika bästisar i olika perioder eller på olika ställen i livet. Till exempel en man har i skolan och en annan hemma i byn och en tredje i fotislaget. Det är dock viktigt att inte gradera dem i bäst, nästbäst osv och jämför dem inte med varandra. Undvik tex att skryta om hur kul/häftig/lojal osv den andra bästisen är. Man kan också vara olika mycket bästisar. En kanske bara har den här ena människan som kompis, den andra kan dock ha en massa vänner. Det kan göra att man har helt olika förväntningar på vänskapen.

"Tre flickor kan inte leka tillsammans"

är ett påstående som stämmer sorgligt ofta. Varför det inte brukar vara likadant med killar är svårt att veta (de går ju inte på WC tillsammans heller). Kanske blir tjejer lättare avundsjuka, kan bli mera verbalt elaka och känner sig lättare utanför? Det går att vara tre bästisar så länge man är öppna och ärliga och framförallt rättvisa.

"Bara MIN bästis!"

När det gäller bästisar är det ännu knepigare med svartsjukan: det är lätt hänt att man önskar att kompisen inte skulle ha andra kompisar, inte ha kul med någon annan än en själv. Men man ÄGER inte sina kompisar, så känner du dig svartsjuk så börja inte spionera eller anklaga. Om bästisen mörkar och ljuger får du såklart bli ledsen och fråga rakt ut, men är hon ärlig om att hon träffar andra så försök tänk så att man kan vara fantastiska vänner även om man kan ha kul med andra också.

Vem ska säga sanningen om inte du?

En riktig vän ska våga säga till när det barkar utför, inte tex hålla med när kompisen tänker banta fastän hon är pinnsmal, är kär i någon som helt klart inte är kär i henne osv. Ibland är det så att det är bästisen som känner en person bäst och som personen litar mest på och det kan vara bästisen som den här personen verkligen lyssnar på. Men det här förtroendet ska ändå användas med försiktighet. Din bästis kanske bara blir ledsen, besviken och pinsamt självmedveten om du säger din ärliga åsikt att hennes hår ser förfärligt ut efter frissabesöket. Det finns bättre sätt att rädda det som räddas kan.

Hemligheter

Det sägs att äkta vänner borde veta allt om varandra, även ens innersta hemligheter. Men alla har rätt till ett privatliv, alla har rätt att ha egna hemligheter - man måste inte berätta "allt" åt varandra. Alla har rätt att ha en del av sig själv som ingen annan känner, varken föräldrar eller pojk-/flickvänner, inte ens bästisen. Man kan vara hur nära vänner som helst ändå! Att inte berätta vissa saker om sig själv eller vad man upplevt betyder inte att man inte visar kompisen förtroende eller att man inte skulle lita på henne - och en riktig kompis ska kunna acceptera det.

Utnyttja aldrig varandra

"Om du verkligen är min bästis så borde du…" är ingen fras man någonsin borde få säga åt sin bästis. Det finns äkta bästisar och så finns det "Så-kallade-bästisar", som utnyttjar, utpressar och manipulerar bara för att inte behöva vara ensam. Så även om ni är bästisar så ta ingen skit. Det finns gränser även för vad bästisar får göra och det lönar sig att komma överens om vilka de reglerna är för just er två.