Kille + tjej = kompisar?

Kille + tjej = kompisar?

Kan pojkar och flickor vara kompisar?

Lyckad kombination

Det kan finnas massor av fördelar med att ha en kompis av motsatt kön. Man får bla en bättre förståelse av hur det andra könet tänker och funkar – tex brukar killar med tjejkompisar bli mycket bättre pojkvänner. Många av de negativa sidorna med kompisar av samma kön behöver inte förekomma alls, tex brukar inte tjej- och killkompisar bli lika avundsjuka på varandra, tävla lika mycket mot varandra eller kräva lika mycket av varandra. Det är lättare att bara hänga tillsammans och ha kul och prata om allt mellan himmel och jord. Inte heller är det lika viktigt att tex ha samma intressen och man behöver inte diskutera vilket läppglans eller italienska fotbollslag som är bäst.

Något mer än bara vänner

Kanske hjärtat fladdrar till lite extra när man slappar tillsammans i en enda hög i soffan framför TV:n, kramas för att trösta varandra eller ger en komplimang till kill-/tjejkompisen.

Ibland är det svårt att veta om man ändå inte är kär i eller tänd på kompisen eller om man ändå bara är enbart kompisar som står varandra nära. Det är ganska lätt hänt att kill- och tjejkompisar blir kära i varandra. Dels för att det finns en naturlig dragningskraft mellan heteromän och heterokvinnor (är man bi- eller homosexuell stämmer det såklart också in på kompisar av samma kön). Alla pojk- och flickkompisar funderar nog i något skede på hur det skulle vara att vara ihop med kompisen.

Dels brukar det vara så att kompisar kan man slappna av med och vara sig själv och ju bättre man känner en människa desto mer gillar man honom/henne. Då kan vänskapen utvecklas till kärlek. Många par började som kompispar – till skillnad från kärlek vid första ögonkastet (på basen av utseendet) är vänskap en mycket bra grund för förhållanden. Det finns alltid en risk att förstöra vänskapen om man blir ihop eller strular med varandra. Men det går också emellanåt att bli vänner efteråt igen, kanske till och med ännu bättre vänner. Allt hänger på att kunna tala ärligt med varandra. Kommer man överens om att vara vänner vad som än händer, så är det lättare att förbi bara vänner efteråt.

Risken finns också att det bara är den ena av kompisparet som börjar ha starkare känslor än bara vänskap för den andra. Någon regelbok om hur man borde bete sig då finns inte, vad den kära personen ska göra är helt upp till hurudana personer de är, hurudant kompisförhållandet är och ifall den andra är kär i någon annan eller inte. Ibland kan man utveckla kärlek för någon som man redan vet att är kär i en, men det kan lika gärna bli dåligt mellan de här kompisarna. Den som inte är kär kan till och med känna sig lite sviken av kompisen som blev kär, som att kompisen skulle vilja ha mer av en än man själv kan eller vill ge. Valet om man ska berätta eller inte är svårare än någonsin, och ibland är vänskapen för värdefull att riskera.

Att tända på kompisen

Ibland är det ren och skär fysisk attraktion som uppstår mellan en tjej- och en killkompis. Ska ni strula så kom överens om reglerna. Redan när ni står inför valet att pussas lite med kompisen, så säg högt vad som gäller. Vill ni bara "pröva på varandra"/mysa lite i brist på andra att mysa med/vara KK:are, så måste båda vara medvetna om vad ni vill och inte vill med strulet.

Idag talas det en massa om KK:n, knullkompisar. Med det brukar man mena när två kompisar har sex med varandra utan att vara direkt kära i varandra. Det kan så klart ha sina fördelar, som tex när man känner sig allmänt kåt och kompisen är med på det, så kan man kanske hellre strula med varandra än med någon annan slumpmässig eller mer "komplicerad" partner. Så länge båda två är fullkomligt överens och sätter upp "regler" för förhållandet, tex när det är passligt att föreslå sex för den andra eller hur det blir om den ena får på g med någon annan, så kan det funka. Kompisen är ju någon man känner väl och trivs med, så tex att kunna lita på, känna sig bekväm och sig själv med kompisen kan vara lättare än med någon man är kär i. Det är dock lätt hänt att den ena börjar utveckla känslor för den andra, hur mycket man än kommit överens om att bara vara vänner. Det kan då leda till besvikelser och svartsjuka, som kan förstöra vänskapen totalt. Man kan bli svartsjuk fastän man inte blivit kär i kompisen - allt sexuellt gör alla förhållanden mera komplicerade (ytterligare en orsak till att sex blir bättre när det finns förälskelse med i bilden). Om det inte slutade så bra, kan det bli jobbigt om man tex fortsättningsvis umgås i samma gäng. Att "förlora oskulden" tillsammans med en kompis är något många prövat på, men enligt de flestas erfarenheter var det inte ett så lyckat val i alla fall.

Men alla av motsatt kön tänder inte på varandra. Och även om man gjorde det så behöver man inte agera på det – vi är ju inga Kärleksgalningar heller (citat av Kitty på mensbloggen.se). Även om man tänder på någon, så behöver man inte funka ihop som par, men däremot jättebra som vänner.

Svartsjuka pojk- och flickvänner och retsamma kompisar

Att som tjej ha killkompisar och tvärt om brukar vara svårt att hantera för många pojk- och flickvänner. Eftersom det ÄR vanligt både att bli kära i och tända på kompisar av motsatt kön, så är rädslan större – speciellt om kompisarna faktiskt strulat med varandra i all vänskaplighet någon gång. Och många flick- och pojkkompisar brukar kramas, ligga i famnen på varandra framför TV:n, berätta hemligheter för varandra osv och det kan göra partners både avundsjuka på det de delar och svartsjuka. Det enda man kan göra då är att dels dra med partnern ofta när man träffar kompisen och dels vara väldigt öppen med vad man känner för kompisen och hur man brukar umgås med honom/henne.