Vilken typ av vän är du

Vilken typ av vän är du

Vilken typ av vän är du? Och vad säger det om dig?

De här 5 rollerna är vanliga i vänskapsrelationer. Alla passar inte in i någon av rollerna och alla "gäng" har inte en av varje, men de här karaktärerna brukar man kunna känna igen i allt från tjejgänget i högstadiet till kollegiet på arbetsplatsen.

Organisatören

Om det är du som i kompiskretsen håller reda på födelsedagar, köper presenter, och fixar med tusen små praktiska detaljer samtidigt, så kan du vara organisatören.

Om du har den här rollen så är du förmodligen den som ofta kallas för duktig och du kan rätt ofta ha valt rollen på grund av att du behöver bekräftelse från andra. Om man vill komma ur sin roll som organisatören så får du vara beredd på att gå miste om gruppens omedelbara uppskattning, och det viktigaste du i så fall måste göra är att lära dig att vara lite mer passiv.

Lillasystern

Om du har rollen som personen med barnslig charm och ett visst mått förvirring undviker du effektivt att vara den som tar ansvar.

Om du har rollen som lillasyster så är det är en ganska lätt roll, för du slipper ta ansvar, men får ändå alltid vara med. I längden kan det dock bli tråkigt. Det är en sak att ha den här rollen när man är 15 men det är inte lika kul när man är 42.

Underhållaren

Underhållaren är den i gruppen som ständigt skattar och har ett skämt på lager. Underhållaren förväntas vara den som alltid kan roa oss andra i vardagen.

Om du har den här rollen så har du ”jobbet” att se till så att det inte blir för spänt i gruppen genom att avleda uppmärksamheten från konflikter till något skämtsamt. Underhållaren kan ibland uppfattas som rädd för konflikter. Att ständigt ha den här rollen kan i längden också uppfattas som lite oseriöst, eftersom du sällan visar dig allvarlig.

Terapeuten

Om det är du som i kompisgruppen lyssnar på andras problem, lånar ut sin axel och säger kloka, varma saker så att andra mår lite bättre, har du rollen som terapeut.
Terapeuten är en person som ser det som viktigaste att vara omhändertagande och hjälpa andra. Risken finns bara att du glömmer bort dig själv och dina egna behov.

Diplomaten

Diplomaten är en väldigt omtyckt medlem i gruppen, med stora talanger för att snappa upp konflikter och gå emellan och medla i bråk och situationer som uppkommer.

Om du har den här rollen så är du ofta äldst i syskonskaran och har utvecklat en vana vid hårda förhandlingar med småsyskon. I längden är det dock en roll som tär på krafterna, för diplomaten uttrycker inte sina egna åsikter fritt, utan medlar och vill inte ställa sig på någons sida. Det kan göra att du känner dig lite falsk som person.