Mobbning på nätet

 

 

Mobbning på nätet

Några exempel på nätmobbning och brottsligt beteende på Internet:
 • Att fota/filma någon som är iklädd bara underkläderna med mobilkameran och sedan ladda upp det på Facebook, YouTube ... så att bekanta och andra kan se det.
 • Att "fejsrejpa" eller stjäla någons användarnamn och lösenord till Instagramprofilen, forum, communities eller e-post och låtsas vara den personen genom att skicka meddelanden eller kommentarer som kommer göra  personen generad, utskämd, utskrattad ...
 • Att publicera nakenbilder på före detta flickvänner/pojkvänner på nätet för att hämnas på och genera exet.
 • Att förfölja någon genom att upprepade gånger skicka sms med förnedrande eller hotfullt innehåll, som typ "din bitch, loser, hoppas du tar livet av dig".
 • Att skriva förlöjligande, elaka eller hotfulla kommentarer på någons Facebook-profil, blogg, profil på communities osv.

Mobbning har funnits i alla tider, men nu har "mobbarna" hittat ett nytt lätt sätt att såra och skada sina offer - Internet. Egentligen hör även mobiltelefonerna till de nya redskapen för mobbning.

Nätmobbning handlar, precis som alla annan mobbning, om kränkningar, falska rykten och hot. Den är ofta kontinuerlig och pågår under en längre period, men även enstaka och enskilda kommentarer med mera kan vara ärekränkning, kränkning av privatliv eller hot. Nätmobbning är lika brottsligt och skadligt som mobbning i verkliga livet - och lika verkligt.

Vem som helst kan när som helst nås tack vara den moderna teknologin - samtidigt som mobbaren inte behöver mobba face to face. Nätmobbning är vanligare bland flickor än pojkar. Allra vanligast är det bland 12-13-åringar. Forskare menar att nätmobbningen bygger på att unga känner att de kan "ta ut svängarna" mer på nätet än i verkliga livet - på gott och ont. Mobbarna kan vara mer eller mindre anonyma och tycker då att de kan använda grövre ord. Ofta är mobbningen offentlig så att andra kan se den, till exempel som kommentarer på diskussionsforum, bloggar eller på andra ställen där mobbaren har "publik". Det kan bland annat handla om att sprida elaka rykten via sociala medier som Twitter, utesluta någon från sin vänlista eller ur forum eller grupper, lägga ut manipulerade foton på nätet, kapa och missbruka varandras profiler ("fejsrejpa") och så vidare.

Ofta är "avsändaren" känd, det går att se vem det är som är mobbaren och ofta vet offret vem mobbaren är, mobbaren kan till och med vara en person som offret känner i verkliga livet. Men även när mobbaren är anonym så brukar hans/hennes kompisar vara publik och veta om mobbningen. Mobbningen är ofta bestående, eftersom kränkande kommentarer, bilder och videon som en gång laddats upp på nätet inte alltid går att få bort från Internet. Förr skedde nätmobbningen mest utanför skoltid, men idag har de flesta elever mobiltelefoner som har internetuppkoppling och kamera och kan till exempel när som helst i smyg ta ett kränkande foto av offret och ladda upp det direkt på nätet.Det är även mobbning och därmed brottsligt att delta i och uppmuntra mobbning genom att till exempel sprida kränkande bilder vidare. De flesta berättar inte för vuxna att de blir mobbade på nätet, för att de är rädda att bli avstängda från Internetanvändningen. Det finns rapporter om att ungefär 4 av 10 unga har råkat ut för nätmobbning, men eftersom det är så många som inte berättar om mobbningen, så är mörkertalet okänt.

Polisen i Finland definierar nätmobbning som:

 • sårande skällsord, hån, att tala illa om någon, sprida falska rykten, skicka hånande meddelanden, bilder eller rasistiska kommentarer.

Enligt polisens webbsidor kan till exempel följande brott höra ihop med nätmobbning:

Ärekränkning

 • Till exempel att publicera texter på Internet som är sårande eller där man talar illa om någon. Ärekränkning gäller också bilder som publiceras på sociala medier utan att man frågat lov av den som finns med på bilden.
 • Att sprida information som kränker privatlivet.
 • Skillnaden jämfört med ärekränkning är att uppgifterna är sanna. Till exempel att ge ut andras kontaktuppgifter via Internet.

Olaga hot

 • Till exempel hot om fysiskt eller psykiskt våld.
 • Det är viktigt att formulera sig noga på nätet eftersom det man skriver lätt kan missuppfattas då man inte har ögonkontakt. Det gäller såväl e-post som  sociala medier.

Dataintrång

 • Att göra intrång i någon annans informationssystem.
 • Även uppmuntran till, deltagande i och medhjälp till mobbning är straffbara handlingar.