Elektronik

Elektronik

Denna sida är gjord i samarbete med ungmartha.

Elslukarna

Elektroniken underlättar våra liv på många sätt, men den är inte helt oproblematisk. Visste du att datateknik och telekommunikation står för två procent av de globala utsläppen? Många av våra elektroniska apparater slukar massor av energi, vilket också syns på räkningarna och i naturen. Stäng därför av eller dra ur sladden ur de apparater du inte använder. En sak som inte alla tänker på är att teven, datorer och mobiltelefoner innehåller en massa skadliga kemikalier som använd för att bland annat minska på brandrisken. Välj miljömärkt elektronik om det går och hör dig också för om apparater som förbrukar mindre energi.

Handsfree

Om du använder handsfree undviker du du direktkontakt med flamskyddsmedel, plasttillsatser och annat otrevligt som finns i mobiltelefoner. De här miljögifterna frigörs ur telefonen när den värms upp, som när du talar en längre stund i telefon och har den mot din kind.

Sitt inte med laptoppen i famnen

För att elektroniska apparater inte ska fatta eld har man lagt till flamskyddsmedel i dem. De här medlen innehåller skadliga kemikalier som frigörss när de blir varma.

Nasas tips: krukväxter

Många gröna växter är effektiva luftrengörare mot skadliga kemikalier, något som det amerikanska rymdforskningsinstitutet NASA kommit fram till för länge sedan. Effektiva luftrenare är grönväxterna svärmorstunga, pelargon, fikus, murgröna och hänglilja.

Tänk hållbart - nyttigt för plånboken:

  • Byt till ledlampor och lågenergilampor. Idag är de så välutvecklade att ljusskenet från dem ser precis ut som glödlampor, så skyll inte på att du skulle förlora mysfaktorn. Det är rent skrattretande hur lite lågenergilampor kostar jämförelsevis. Om till exempel en traditionell ljusslinga som dekoration under december kostar så mycket som 15€ på elräkningen, så betalar du bara 0,80€ för att ha på en ljusslinga med ledlampor med ikopplad timer så att den bara lyser under dygnets mörka timmar.
  • Skaffa skarvsladdar med strömbrytare. När du ska gå och lägga dig på kvällen, släck teven, datorn, printern, scannern, högtalarna och vad annat i elektronikväg som finns i en vanlig österbottnings lägenhet. Det går hela tiden åt ström för att ha dem på standby, men om du kopplar ihop dem alla i ett par skarvsladdar med många uttag och en strömbrytarknapp, så blir det nästan enklare än förr. Och framförallt billigare i längden.