Fixa fest

Fixa fest

Att träffa vänner är aldrig fel. Födelsedagar, konfirmationer och studentkalas i all ära, men varför inte ordna fler spontana kalas? Alla fester behöver inte heller vara brakkalas, det är ju ändå sällskapet som räknas. Fester behöver inte heller alltid utspela sig på en fredags- eller lördagskväll, ät morgonmål tillsammans en söndagsmorgon eller ordna tebjudning en torsdagskväll. (Och det finns inget som säger att festen måste bli dyr, varken för plånboken, hälsan eller miljön.)
Ordna temafest

Om du väljer ett tema för festen kan du designa festen och välja programpunkter enligt det. Varför inte ordna en skofest? Kolla upp vilket land som firar nationaldag inom en nära framtid och ordna temafest enligt det landet. En temafest kan vara ännu enklare, välj till exempel en färg som festen går i. För fler tips, kolla "40 tips för en hållbar livsstil".

Dekorera enkelt och snygggt

Ett enkelt tips är att dekorera med det du har hemma. Att köpa väldigt specifika papp- och plastdekorationer är både dyrt och slöseri med material, speciellt om de är engångsartiklar som lätt går sönder eller slängs direkt efter festen. Spara dina pengar till annat och skona miljön från onödiga prylar. Om det är sommar kan du enkelt och billigt plocka vilda blommor och dekorera borden med. Ifall det är vinter kommer du långt med att köpa en ros som du plockar blombladen från och strör ut på bordet.

Undvik engångskärl

Välj alltid riktiga kärl framom engångskärl. Engångskärl bidrar till enorm plastproduktion och ännu större avfallsberg, speciellt om man räknar med produktionsavfallet. Dessutom måste du betala för dem. Om du måste köpa engångskärl för att de egna inte räcker till eller för att du inte kan låna av någon, gynna då engångskärl av papp eller trä eller sådana som gjorts av återvunnet material. De som gjorts av trä är bra eftersom de inte krävt olja eller andra icke-förnybara resurser, dessutom kan man bränna dem. Papp är mer skonsamt än plast eftersom den inte krävt några icke-förnybara resurser.

För fler tips, kolla broschyren, samt ta dig en titt på Marthaförbundets receptbank.