Hud och hår

Hud och hår

Denna sida är gjord i samarbete med ungmartha.

Kosmetik innehåller mycket kemikalier. En hel del kemikalier är inte tillräckligt undersökta, och ännu mindre vet vi om den så kallade kemikaliecocktailen, alltså röran av alla kemikalier vi utsätts för. Den kan vara rätt så stark. Svälj inte all marknadsföring då det kommer till kosmetik. Många termer som företag använder behöver inte betyda något alls. Var en medveten komsument och ta reda på vilka märken som har pålitliga produkter.

Ett par tips från Ungmartha:

Gilla din egen hårfärg

Många hårfärgningsmetoder kan vara ganska brutala då främmande kemikalier kommer i kontakt med hårbotten. Gilla din egen hårfärg, så slipper du ändra på den! En del av kemikalierna kan ge överkänslighetsreaktioner, medan andra bidrar till hormonrelaterade problem i det långa loppet. Naturen uppskattar inte heller kemikalierna. Om du vill ha färg är det mycket skonsammare att tona håret eller ta slinfor, eller varför inte besöka din närmaste eko-frisör. (Googla på "eko-frisör" och klicka in inställningar för Finland, så hittar du våra lokala förmågor.) Henna färger är ju också lite snällare för både hår och hälsa.

Låt håret vila

Daglig hårtvått sliter och tröttar ut håret, det gör det torrt och skört och kan orsaka klåda i hårbotten. Att föna håret alltför ofta sliter också på håret. Ge håret lediga dagara och låt håret självtorka oftare. Då märker du snabbt att du inte ens behöver tvätta håret lika ofta. Kom också ihåg att dosera schampo och balsam rätt. Oftast använder vi allt för mycket av en produkt, vilket är onödigt med tanke på dina pengar och naturen. En liten klick är nog! Kom ihåg att skydda håret både på sommaren för stakr sol men en duk eller en hatt och även på vintern för kylan. Mössa på :)

För flera tips på exempelvis egna vårdande läppfett, ansiktsvatten och peeling-krämer, kolla broschyren "40 tips för en hållbar livsstil".

Ett par tips från Decibel-kosmetologen Sanna

  • Om en produkt innehåller mineralolja, så betyder det att den innehåller rester som man fått när man utvunnit bensin ur olja. Mineraloljor absorberas inte av huden utan lämnar som en täckande hinna, som ofta täpper till porer. Blanda nu inte ihop ordet mineralolja med andra mineralprodukter inom skönhetsvården. De mineralerna är en naturprodukt, de finns naturligt i jorden. Exempelvis mineralpuder är mycket bättre för huden än många andra pudertyper. Du kan läsa mera om mineralolja HÄR.
  • Många ansiktskrämer, bodylotions och så vidare innehåller ofta mycket som egentligen inte alls är bra för oss, som vissa konserveringsmedel och konstgjorda doftämnen. Men det är jätte svårt att veta vad som är bra och vad som inte är bra. Några tips: Kolla innehållsförteckningen på en produkt står det Aqua (= vatten) först - då innehåller den mest vatten och ju mera vatten, desto mera konserveringsmedel behövs för att produkten inte ska härskna. Ju längre innehållslista ju större chans att där finns saker som inte är bra för varken dig eller miljön. Du kan exempelvis kolla på Shenet.se och motsvarande sajter vad orden i innehållsförteckningen egentligen betyder och varifrån den ingrediensen kommer. Vissa ingredienser finns både naturliga och kemiska, de kan heta samma sak så det är verkligen en djungel. Produkter som säljs på hälsokostaffärer eller Eko shoppar och salonger som har naturlig inriktning är säkrare kort att satsa på än de som säljs i vanliga marketar.

För fler tips för hur du kan vara snäll mot både din hud, din plånbok och naturen, fråga exempelvis Decibels egen kosmetolog Sanna anonymt via Våga fråga! Kolla även hur du kan skämma bort dig själv utan att vara tvungen att fara till ett dyrt spa eller en skönhetssalong på de här sidorna.