Kemikalier och städning

Kemikalier och städning

Denna sida är gjord i samarbete med ungmartha.

Ekostäda med ättika, citron och soda

Alla rengöringsmedel belastar miljön, en del mer och andra mindre. Flera är dessutom skadliga för din hälsa, man har kunnat påvisa samband till allergier, hud- och luftvägsirritationer och astma. En alltför steril omgivning mår vi inte heller bra av. Förr klarade sig folk med de universalmedel som de hade: ättika, citron och soda. Idag har många glömt hur man städar utan butiksprodukterna, vilket är synd om man tänker på hur mycket pengar man kan spara och hur mycket kemikalier man kan bespara sig på geom att välja bort dem. Städandets tumregel är att städa lite men ofta, då kommer du lättare undan och sparar tid, dessutom hinner inte smutsen bli lika ingrodd.

Man behöver alltså inte ha tio olika tvättmedel hemma. Mormorsrådet är att du klarar dig med det du har i skafferiet: ättika, citron och soda. De här ämnena är ofarliga både för dig och för miljön. Dyra specialrengöringsmedel kan du ersätta med ett neutralt handdiskmedel. För tips på hur du kan rengöra lavoaren, badkaret, micron, speglar och glasytor med dessa medel, eller hur du får bort fula te- eller kafferänder ur kopparna, kan du läsa i broschyren "40 tips för en hållbar livsstil", som Ungmartha gett ut digitalt.

Stryp maskintvättmedlen

Maskindiskmedlen hör till de allra starkaste kemikalierna i våra hem. Om du inte vill diska för hand, minska på mängden medel eller välj ett skonsammare, miljömärkt medel.

Tvätta fulla tvättmaskiner, det gäller för både disk- och tvättmaskinen. Överdosera inte heller tvättmedlet då du tvättar byke, en halv deciliter koncetrerat tvättpulver räcker till en 3-4 kilos maskin. Använd ett decilitermått vid behov.

Använd inte sköljmedel vid vanlig klädtvätt, det är en onödig tillsats som dessutom belastar miljön. De flesta sköljmedel är dessutom onödigt starkt parfymerade och kan därför belasta huden. För tips på alternativa sköljmedel, kolla i broschyren. Där kan du även läsa om hur du kan använda galltvål för fläckborttagning.

OBS! För tps på hur man kan få bort blodfläckar från exempelvis lakan eller jeans, kolla Decibels sida om det under Mensen.

Den moderna husmodern tipsar:

  • Disktrasor kan tvättas i tvättmaskin på 60 grader, så återanvänd dem istället för att kasta bort dem när de blir sunkiga och ohygieniska. Vill du vara riktigt modern stickar du dina egna disktrasor i snygga färger i lin- och bomullsgarn.
  • Microfiberdukar kan man också återanvända väldigt länge. De fungerar dessutom väldigt ekologiskt, eftersom man inte behöver använda några tvättmedel med dem. De består av hårfina fibrer som liksom skär bort smutsen.

För fler smarta tips, kolla broschyren "110 tips för hållbar livsstil" på nätet!