Kläder och shopping

Kläder och shopping

Denna sida är gjord i samarbete med Ungmartha.

Tänk säsong

Klä dig enligt säsong! Använd vinterkläder och skor på vintern och sommarkläder och skor på sommaren. Då slits de inte lika snabbt. Din kropp mår bättre om du klär dig varmt på vintern och svalt på sommaren. Dessutom kan det vara roligt att variera sina plagg så att man inte använder samma plagg året om, omväxling förnöjer.

Garderobens one night stand

Många köper ett festplagg föe en fest till helgen och använder den sedan bara en gång. Undvik plagg som du misstänker är ”one timers”. Lär dig känna igen din stil och köp inte alltför märkvärdiga trendplagg som går ur mode nästa vecka.

Tänk efter före

När du ser något du gärna skulle vilja köpa, ta en stunds betänketid först. Fråga dig själv om det här är något du behöver, eller om det bara är frågan om ett begär, alltså en sak som skulle vara kul att ha. Klarar du dig utan? Finns det någon du kan låna saken av, eller kan du köpa den tillsammans med en kompis?
Ställ dessa tre frågor till dig själv innan du handlar något:
1. Är det ett behov eller ett begär?
2. Hur påverkar produkten naturen och människorna? Kan jag själv ta skada av att använda den?
3. Är produkten värd pengarna? Kostar den för mycket eller kanske för lite för att vara schysst producerad?
Känn efter vilken stil du har. Om du shoppar enligt din egen stil och inte enligt trender kan du använda plaggen längre och göra färre onödiga köp.

Goda knep för en ny garderob

Re-do! Gör om gamla kläder och kläder som gått sönder!

Det går åt 10.000 liter vatten för att tillverka ett par jeans, så går favoritjeansen sönder lönar det sig att reparera, fixa till dem till ett nytt plagg (klassikern är ju shorts) eller piffa upp dem. Se konkreta tips i Ungmarthas broschyr "40 tips för en hållbar livsstil", eller kolla den stora tips-sajten Pinterest.com. Använd sökord som "redo clothes" och "refashoning". Även många bloggar har bra tips på hur folk gjort om gamla plagg till nya.

Gå på loppis! Där kan du kanske spara in de absolut största utgifterna under året, mer än vad du kan på boende, transport osv!

Lopptorg finns numera nästan i varje by och flera i varje mindre stad här i Österbotten. Och vilka skatter där finns för några euro! Om vi här bortser från möbler, köksgeråd, sportutrustning och underhållning, och tar ett exempel, så kan en sportig skaljacka av bättre märke som du behöver för joggingturerna kosta i värsta fall kanske 300€ som ny i butiken. Till det kommer dessutom alla de kemikalier som nya klädesplagg innehåller och som man slipper först efter några tvättar - de får du på köpet i butiken. På loppis kan samma jacka kosta 30 €, eller till och med 15€ om du har tur.

För folk växer ur sina kläder (ja, även vuxna dessvärre), förhastar sig när de köper på rea, ångrar sig men orkar inte lämna tillbaka inom returrättstiden, får höra att just de inte passar i den färgen... I något skede städar de ur de nästan oanvända kläderna ur sina garderober och säljer på loppis. Eller i lokala eller temabaserade Facebook-loppisgrupper, eller på olika köp&sälj- eller auktionssajter på nätet. Allt du behöver är lite tur - och tid att verkligen titta igenom högarna i loppishyllorna / på sajterna.

Ska du köpa nytt - se till att du köper sådant du trivs i!

Förutom att vara snäll mot naturen och köpa exempelvis kläder av ekologisk bomull (märkning på prislappen eller i på märkeslappen på plagget) eller inhemska klädesplagg (minskar transportens koldioxidutsläpp), kan du se till att du faktiskt kommer att trivas i plagget du köper. Kolla våra tips här på Decibel under Utsidan och utseendet!

Byt kläder med folk!

Klädbytardagar, -kvällar och -happenings ordnas regelbundet i Österbotten numera - exempelvis ordnas den av Marthaförbundet nyinstiftade (sedan 2013) nationella Klädbytardagen varje år i november. Ute i världen är Swap Days också populära. Sök på exempelvis Facebook, så hittar du snart ett evenemang nära dig. Du kan också ordna egna klädbytarkvällar med kompisarna - bara samla ihop ett gäng, be dem packa alla de kläder de inte längre gillar (eller har "växt ur") i stora kassar och träffas hemma hos någon för att se vad kompisarna haft för skatter gömda.

Fler tips på hur du kan förnya din garderob eller förlänga livet på dina kläder kan du få bland annat genom Marthaförbundets projekt "Garderoben - Stilsmartha idéer för en hållbar klädkonsumtion".