Mat

Mat

Denna sida är gjord i samarbete med Ungmartha.

Mycket av den mat vi köper idag används aldrig, utan blir bara avfall. Vi slänger ungefär 100 kilo mat per person per år och enligt undersökningar är en tredjedel av den maten helt ätbar. Det kostar dig tid och pengar och är dessutom slöseri med mat och orsakar stora miljöproblem. Att tänka efter före gäller också med mat och ju mer du vet desto mer kan du spara.
Släng inte rester utan utnyttja dem.

Om du utnyttjar den mat du har köpt hem sparar du pengar då du inte måste köpa nytt till varje måltid och du sparar tid eftersom du inte måste gå till butiken lika ofta.

Pizza är ett utmärkt sätt att trolla bort rester med. Man behöver inte köpa nya ingredienser till den, med tomatsås under och ost på blir det mesta på en pizza gott. Varma smörgåsar och omeletter är andra rätter som är enkla att tillreda av rester, likaså sallader. Man tar vad man har, helt enkelt!

Om du sommarjobbar eller jobbar längs med året kan det vara en god idé att ta med egen överbliven mat som lunch till följande jobbdag. Då slipper du betala för dyr restaurangmat eller snabbmat från butiken och du slipper den stora mängden osynligt salt och fett som finns i den. Välj kompostering av överbliven mat i sista hand. Det är viktigt att mat, bioavfal, komposteras. På en vanlig avstjälpningsplats förmultnar bioavfallet och bildar metangas, en mycket skadlig växthusgas.

OBS! Kolla gärna in Marthaförbundets kampanj "Svinnkampen". Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Här hittar du artiklar, poddavsnitt och videoklipp om matsvinn och följderna av att vi i Finland slänger 23–24 kg ätbar mat per person/år. Dessutom hittar du recept, kurser och inspiration för att minska matsvinnet.

Värm mat och dryck i kärl av glas eller ofärgad keramik.

All plast, även mikorvågsugnssäker, innehåller tillsatsämnen som färger, mjukgörare eller härdare som frigörs ur plasten i synnerhet då den värms upp eller slits. Om du vill minimera ditt intag av kemikalier gör du klokt i att värma upp maten i kärl av glas (det bästa alternativet) eller ofärgad keramik.

Använd naturen som skafferi

Ta någon med någon som kan lära dig om svampar och bär och fyll på vinterförrådet helt gratis, och med god motion och frisk luft som extrabonus. Det räcker om du lär dig några svamp eller bärsorter till att börja med och med tiden sakta fyller på din kunskap. Det är bättre om du kan några svampsorter riktigt bra än vet lite om alla, det finns nämligen en del giftiga sorter som du inte ska plocka av misstag. Ta med en kompis så blir utfärden roligare! Vill du ha fler tips, kolla då #marthadraråtskogen!

Bestämmer själv vad du äter

Det är inte svårt att laga mat, allt du behöver är ett recept och ingredienser! På www.martha.fi hittar du Marthaförbundets receptbank, klicka på fliken Recept och sök fram något som intresserar dig. Börja med något enkelt, om du inte har mycket erfarenhet, som potatis med kött- och tomatsås. Om du lagar mat själv håller du koll på mängden salt, socker och fett och slipper onödiga tillsatsämnen. Färdig mat har oftast på tok för mycket av dessa i sig. Bor du tillsammans med någon? Turas om att laga mat! Gör gärna också större satser och frys in, då sparar du tid och energi, till och med pengar.

Godisdag

Återinför en godisdag! Då blir godiset ännu godare och det blir mycket billigare för dig. Om du vill vara hälsosammare på din godisdag, så du tillreder du ditt eget godis eller bakar något sött bakverk. Butiksgodis kan innehålla enorma mängder socker, fett och mer eller mindre hälsosamma tillsatsämnen. Tänderna, miljön och plånboken tackar!

Läs fler tips, på bland annat hur du kan förvara mat så att den håller längre eller hur mat borde kylas ner för att inte bli dålig, i broschyren "40 tips för en hållbar livsstil" och på martha.fi! Kolla speciellt deras Råd&tips om matlagning, även deras tips på hur du kan spara på matutgifter. De har även många bra broschyrer som berör mat och som kan läsas på nätet.

 

Handla smart:

Välj hellre närproducerat (tomater från Närpes istället för Holland) och ekologiskt (mindre påsprutade bekämpningsmedel) ger dig faktiskt bättre hy! Du slipper finnarna som både avgaser och växtgifter ger - plus att du naturligtvis både sparar på naturen och gler fler österbottningar jobb. Kolla din lokala REKO-ring, så får du lätt tag på närproducerat och ekologiskt, allt från mjölk till kanelbullar. Här kan du läsa mera om REKO och kolla var närmaste ring finns.

Ju färre E-koder, desto bättre. E-koderna står för olika tillsatsämnen, oftast i livsmedel, de flesta mer eller mindre konstgjorda och en hel del av dem skadliga för oss eller naturen i längden. På Livsmedelsäkerhetsverket Eviras sidor om Tillsatser kan du läsa mera om dem. Där finns den färskaste officiella informationen och rekommendationer som gäller i Finland, exempelvis om vilka tillsatsämnen en gravid kvinna bör undvika.

Gå inte hungrig till butiken - är du hungrig så känner du dig mera sugen på gott (kroppen vill ha snabb energi) och då handlar du oftast onödigheter och onyttigheter.

Ta med en tygväska som shoppningkasse och lägg i några gamla fruktplastpåsar som du kan förlänga livslängden på genom att återanvända. Det som skräpar ner värst i exempelvis våra världshav är just plastpåsar - kolla bara på stränderna här i Kvarken hur mycket skräp som flutit iland eller ligger på stränderna när havsisen smultit. Köp gärna sådana produkter också som inte är förpackade i lager på lager av paff och plast, det är mer ekologiskt med lösvikt - plus att du inte köper så stora mängder att du inte hinner/orkar äta upp innan de blivit dåliga. Dessutom: betalar du en sophanteringsavgift (egen skräptunna på gården) så syns detta på räkningen också!

Serierproducera din egen middag för en vecka! Plocka fram husmodern i dig och gör storkok på söndagskvällen. Ta med en vän, rumskompis eller partner och gör stora kastruller soppor, pannor lasange eller grytor av sås tillsammans. Kyl hastigt ner (till exempel genom kallvattenbad), portionera ut och frys in. De flesta mera moderna lägenheter har större frysfack eller frysskåp under kylskåpet - men även en soppa håller (och räcker) i tre dagar. Att äta samma lunch i tre dagar är inte alls så tråkigt som bortskämda människor påstår!