Pengar

Pengar

Denna sida är gjord i samarbete med ungmartha.

Ett konto för användning och ett för sparande

Om du börjar jobba eller sommarjobba lönar det sig att ha två bankkonton; ett för att sköta betalningar och lyfta pengar från samt ett sparkonto där du lägger undan pengar som du undviker att lyfta. På ditt sparkonto kan du ha en reservsumma för oanade utgifter eller samla pengar till exempel till en dator, en tv eller en resa.

Planera hur pengarna ska räcka till

Gör någon slags budget, enklare eller utförligare. Gör till exempel en budget på din sommarlön. Säg att du har fått 2000,- och det ska räcka till det du behöver fram till nästa sommarlön.
2000/12=165
Du har alltså 165,- att spendera per månad längs med året på det du behöver.
En utförligare budget kunde vara att uppskatta de kostnader en månadslön ska räcka till, såsom, hyra, mat, el, telefon, hygien, hälsa, resor, kläder, försäkringar, fritid och nöjen, anskaffningar och övriga utgifter.

OBS! Funderar du vart dina pengar så snabbt tar vägen? Inom projektet "Vardagsfix" har Marthaförbundet på sin portal gratis både kassaflödesschema och bokförings- och budgetblad med instruktioner så att du enkelt kan förstå både hur du kan hålla koll på dina utgifter, hitta "de svarta hålen" som slukar cash och hitta var du kan spara in på kostnaderna. Kolla även våra tips här på Decibel under Ekonomi och livshantering!

Jämför enhetspriser i butiken

Jämför enhetspriser, alltså liter- eller kilopris i butiken då du handlar. Enhetspriset ska finnas tillsammans med priset på prislappen. Glass är till exempel mycket billigare i literförpackning än i motsvarande mängd små glassar. Läskedryckernas literpris kan variera från ca 70 cent till 4 euro.

Många bäckar små blir en stor å

Det gamla ordspråket gäller än i dag om man tänker på alla små utgifter som tillsammans blir en stor summa på ett år. Om du handlar en chokladstång för 40 cent varje dag så blir det 146 euro på ett år. En tidskrift för 6,90 euro per vecka blir 358,80 euro på ett år och en halv liters läskedryck för 1,94 euro 5 dagar i veckan blir 504, 40 euro per år. Om du lyckas skippa alla dessa skulle du spara in 1009,20 euro. Fundera på vad du kunde göra med den summan!

Kolla prisskillnaden!

Vill du och dina vänner se på film? Om ni är fyra stycken som ska gå ut och titta på film en lördagskväll kan det bli nästan fyra gånger så dyrare än att titta hemma.
Filmkväll en lördag kväll för 4 personer:

Hallbar livsstil

 

 

 

 

 

 

Det är alltså 65,55 euro dyrare att gå på bio. Om man tittar på en film hemma får man dessutom prata och pausa filmen när man vill. Hemmakvällen blir ännu billigare om ni köper stora litersflaskor istället för flera små. Det är förstås inget fel på att gå på bio om man vill göra en kväll lite mer speciell, men tänk efter om det blir en ofta återkommande vana och fråga dig själv om du verkligen vill lägga pengar på det.

Hur du kan spara in på vardagsutgifterna:

  • Samåk med kompisar, jobbkompisar eller skolkompisar istället för att köra själv - ifall du inte kan utnyttja lokaltrafiken (vilket oftast är fallet här på österbottniska glesbygden). Det kan till och med bli billigare att samåka när man kör långa sträckor än vad det kostar att ta tåg och buss, även om tåget och bussen i längden är miljövänligare.
  • Sänk rumstemperaturen med 1 grad så sparar du 5% av energiförbrukningen under året. Och stickasockor blir aldrig omodernt - snarare är det mycket modernt att sticka sina egna sockor.
  • Spara i badrummet: Duscha kortare tid! Du sparar massor av vatten, således både miljö och utgifter, bara genom att stänga av vattnet medan du schamponerar håret och tvålar in dig. Eller duscha tillsammans med partnern så att ni turas om under duschstrålen medan den andra tvättar sig. Minns att det inte bara kostar att köpa vatten (= vattenräkningen, som även inkluderar att betala för att någon renar ditt avloppsvatten), det kostar att värma upp det också. Att gå i bastun en gång i veckan kostar ungefär 40€ om man har en elektrisk kamin och värmer bastun i bara 1,5 timmar. Så brukar du gå tre gånger i veckan kanske du kunde gå en gång istället.