Hur får jag ett mopedkort

Hur får jag ett mopedkort

1) Begär tillstånd av polisen

För att få körkort krävs ett körkortstillstånd. Det beviljas av polisen.

När du ansöker ett körkortstillstånd behöver du:

• läkarintyg eller friskintyg för ungdomar
• två passfotografier
• vårdnadshavarnas samtycke

I samband med besöket hos polisen fyller du i en blankett för att intyga att du inte redan har ett körkort eller körförbud. Samtidigt betalar du avgiften för körkortstillståndet.
Alla som söker ett körkortstillstånd ska vara fast bosatta i Finland.

2) Undervisning

För att få ett mopedkort ska du genomgå en mopedutbildningen som innehåller undervisning i teori, hantering och körning. För att kunna få körundervisning i trafiken måste eleven ha fyllt 15 år.

I teoridelen, som tar 6 timmar, gås igenom hur man tryggt kör en moped eller en mopedbil, vilka ansvar föraren har och hur man ska beakta annan trafik. Man bekantar sig också med körutrustningen.
Körundervisningen är 3 timmar. Körundervisningen går ut på hur man hanterar mopeden, där övar man t.ex. hur man ska hålla balansen, hur man ska styra i kurvor och hur man bromsar effektivt.
I körundervisningen för mopedbilar övar man t.ex. att starta, att stanna och att backa. Med mopedbilar tränar man också i trafiken.

Mopedutbildning arrangeras av bilskolor och andra utbildare med tillstånd. Undervisningen kan också ges med undervisningstillstånd, vilket betyder att t.ex. ens föräldrar kan ge en körundervisning.

3) Förarexamen

För att få ett mopedkort måste föraren avlägga mopedexamen. När man fyllt 15 år och har fått körkortstillstånd och körutbildning kan man avlägga förarexamen. När du anmäler dig till examen ska du uppvisa en tillförlitlig ID (t.ex. pass). De lokala examensmottagarna ordnar mopedexamina. Man kan boka tid för teoriprovet när man har fått körkortstillståndet och teoriundervisningen.

Förarexamen för tvåhjulig moped innehåller teori- och hanteringsprov. Förarexamen för mopedbil innehåller teori- och körprov i trafiken. Först när man fått körundervisningen och avlagt teoriprovet kan man avlägga hanterings- eller körprovet.