Akut p-piller

Akut p-piller

Om du haft oskyddat sex, dvs inte haft kondom på under samlaget eller inte använder ett annat preventivmedel (p-piller, mini-piller, p-ring, p-plåster osv), så finns alltid risken att du är gravid. Om det inte gått mer än 72 timmar sedan det hände, så hinner du ännu ta ett akut-p-piller. De kallas även för ångerpiller eller ”dagen-efter-piller” och de kan man köpa receptfritt från apoteket. Märket du kan köpa heter NorLevo. Du måste ha fyllt 15 för att få köpa det. Skäms inte för att köpa akut-p-piller, det är det ansvarsfulla att göra när man haft oskyddat sex. Även äldre kvinnor kan köpa akut-p-piller om tex kondomen gick sönder och de inte vill ha barn just nu.

Akut-p-piller fungerar så att en stor dos av ett hormon gör så att 1) ägglossningen skjuts framåt och/eller 2) om man redan hade ägglossning just när man hade oskyddat sex och ägget faktiskt hann bli befruktat av en spermie, så hindrar hormonet i akut-p-pillret ägget från att fastna på livmoderväggen och börja växa till ett foster. Istället åker ägget förhoppningsvis ut ur livmodern i en ”konstgjord” mens, en blödning som man kan ha några dagar efter att man tagit pillret. Det här är dock ingen abort och det befruktade ägget KAN fastna och börja växa, trots att du tagit akut-p-pillren helt enligt instruktionerna, och då är du gravid. Om detta har hänt, så skadar NorLevo ändå inte fostret.

Effekten av akut-p-pillret minskar för varje timme som går och är inte alls något 100%-igt skydd! Om du tar pillret inom 24 timmar (ett dygn) så är det 95% säkert att du slipper bli gravid, tar du det inom 48 timmar (två dygn) så är det 85% säkert och efter 72 timmar är det bara 58% säkert. Efter det funkar det inte längre och är för sent att ta pillret för att förhindra en graviditet. Akut-p-piller fungerar alltså inte alltid, chansen är ganska stor att man KAN bli gravid fast man tagit pillret. Efter att man tagit pillren kan man bli illamående, få huvudvärk, smärtor i buken eller spänningar i brösten – men det går över och är helt normalt. Om du spyr upp pillren inom tre timmar så måste du ta en ny dos.

Kom också ihåg att akut-p-piller inte är någon preventivmetod, man ska bara använda den i yttersta nödfall, när det verkligen behövs. Pillren rubbar kroppens egen hormonbalans och kan göra mensen oregelbunden och krånglig ett bra tag framöver, vilket inte är hälsosamt. Och kom även ihåg att akut-p-piller absolut inte skyddar dig mot könssjukdomar!

En tre-fyra veckor efter att du tagit akut-p-piller måste du testa ifall du ändå blivit gravid.

Här kan du läsa om vad du kan göra om testet visar positivt och du är gravid!