Att anmäla ett sexuellt brott

Att anmäla ett sexuellt brott

Hur du värjer dig samt sparar bevis

Via Internet, sms, chattar, sociala media och andra digitala kanaler

Om någon antastar dig, gör sexuella anspelningar eller ger förslag via exempelvis en chatt, sms eller sociala media, så ska du genast säga nej och stopp. Du har all rätt i världen att säga exempelvis ”sådant där snack vill jag inte ta emot”. Och så ska personen sluta genast.

Om hen inte gör det, utan fortsätter, så ska du absolut inte svara åt personen. Svara ingenting! Du är absolut inte skyldig att svara något alls, du behöver inte vara artig och du behöver inte förklara dig.

Beroende på vad det är för kanal hen använder så ska du försöka förhindra att personen som gjort det kan fortsätta ha kontakt med dig. Så kan det röra sig om att blocka i vänlistan på Facebook , inte svara när personen försöker ringa via Skype eller inte logga in på sajter så att personen ifråga kan känna igen dig och ta kontakt med dig.

Men radera ingenting som hen skickat! Däremot ska du ta skärmdumpar (bildkopior av skärmen). På laptoppar och bordsdatorers tangentbord finns det en tangent uppe till höger som heter ”Print Scrn”. I en del program finns funktionen Skärmklipp. Ta fram på skärmen så att du ser så mycket som möjligt av det kränkande i texten/bilden. Det får gärna vara så att även hens användarnamn eller annat identifierande syns på samma gång, även datum och klockslag för när det kränkande sänts om det är möjligt, men huvudsaken att det kränkande syns. Sedan öppnar du ett textdokument (exempelvis Word) och klickar ”Klistra in”. Du kan även spara bilderna genom ett bildbehandlingsprogram (exempelvis Paint). Ta så många bilder som behövs för att täcka hela det kränkande. Var inte rädd att där ska synas exempelvis sådant du skrivit som kan tyda på att du flirtat tillbaka, visat dig lättklädd/avklädd eller där du själv gjort något sexuellt – det är inte ditt fel.

Skärmdumpar kan du även ta medan du har igång webkameran under exempelvis ett Skype-samtal, bara använd foto- eller inspelningsknappen i programmet (sådana funktioner så finns det exempelvis i Skype eller använd Print Scrn-tangenten.
Spara även alla sorters digitala ”bevis” du bara kan, exempelvis sms, e-post, länkar eller bilder hen skickat, brev, föremål – ja vad som helst som kommit från den personen. Vet du inte vem personen är så kan du lista allt du vet om hen, som användarnamn, telefonnummer, hemort, påstådd ålder (men även hur gammal personen verkar vara), detaljer om intressen eller hemförhållanden – allt du bara kan komma på.

Oavsett om övergreppet skett via nätet eller i verkliga livet, så kan du också be en kompis eller någon vuxen bevittna det som händer. Även muntliga vittnen spelar roll i brottsundersökningar.

I verkliga livet

Om någon ofredar dig sexuellt så att säga offline, så säg nej [Läs mera tips på hur man kan säga nej här]. Du behöver under inga omständigheter ta emot sexuella övergrepp av något slag. Du har inte ”bett om det”, inte lockat personen till det, är inte värd det och är på inget vis orsak till det som hänt.

Försök att ta dig ut ur situationen och bort från personen ifråga. Du ska absolut inte vara ensam tillsammans med personen.

Försök att se till att personen inte kan kontakta dig igen.

Sedan berättar du för någon vuxen eller gör en polisanmälan direkt.

Många förövare hotar med att exempelvis berätta om dig för alla dina vänner, skicka nakenbilder av dig till dina föräldrar eller lärare, skada dig eller till och med döda dig eller någon närstående. Men allra oftast är det bara tomma hot, och du kan beskyddas av både vuxna och polis. Även om personen gör verklighet av sina hot, så är din självkänsla, din integritet och din sexuella självbestämmanderätt mera värt. Minns att det inte är du som är brottslingen här. Ge aldrig efter för utpressning, aldrig någonsin.

Hot är direkt brottsligt och straffbart.

Sedan gör du en polisanmälan.

Här kan du läsa hur du ska gå tillväga om det handlar om våldtäkt eller försök till våldtäkt.