Anmälan av våldtäkt eller våldtäktsförsök

Anmälan av våldtäkt eller våldtäktsförsök

Om du har blivit våldtagen, oavsett om förövaren var din partner, en bekant eller en total främling så är det bra att kontakta polisen så fort som möjligt. Ring till det allmänna nödnumret 112 och berätta om vad som hänt.

 

Försök att lägga på minnet så mycket som möjligt av det som hänt, för att du sedan skall kunna berätta det för polisen. Det gör inget om du inte minns allt genast, du kan även komplettera senare om du minns mera.

Undvik att tvätta dig eller byta kläder för att inte förstöra bevismaterial, exempelvis små fibrer eller hårstrån kan vara viktiga bevismaterial som kan få förövaren dömd. Då du talat med polisen kommer de att föra dig till en läkarundersökning där du blir undersökt och alla eventuella bevismaterial samlas in och olika prover tas. Läkarundersökningen görs alltid, även om du inte har några synliga skador. Det är bara en myt att det bara är våldtäkt om man gjort fysiskt motstånd och har fysiska skador - våldtäkt och våldtäktsförsök behöver inte synas utanpå.

Det kan vara skönt att ha en kompis, en förälder eller en annan vuxen med som stöd. Försök verkligen att berätta allt som hänt, även fastän du är rädd, skäms, mår dåligt eller gråter – vårdpersonalen och polisen är yrkeskunniga personer som förstår dig fullkomligt. De dömer dig inte.

 

Efteråt är det viktigt att du tillåter dig själv att känna och sörja. Ett sexuellt övergrepp är alltid en grov kränkning av den fysiska och psykiska integriteten och det är självklart att det väcker mycket känslor. Försök inte att glömma det som hänt - för tillfället kanske det kan kännas lättare att inte tänka på det men i längden gör det att minnena blir svårare att bearbeta. Försök att tala om det som har hänt, antingen med vänner och familj eller med en stödperson eller psykolog.

 

Via följande telefonnummer och adresser kan du få hjälp och stöd för det som hänt:

  • Kvinnolinjen är en landsomfattande gratis telefonjour för kvinnor och flickor som är utsatta för våld, hot eller rädsla, och även för deras närastående. Kvinnolinjens telefonnummer är 0800 02400. Vi dejourerar:

på svenska onsdagar 16-20
på finska måndagar till fredagar 16-20
på engelska fredagar 16-20            Samtalen är konfidentiella. Du kan ringa anonymt.