Hur säger jag nej?

Hur säger jag nej?

Att kunna bestämma vad man själv har för gränser är en av livets viktigaste kunskaper. Du behöver veta vad du är villig eller inte villig att gå med på inom en massa olika saker i livet, tex i arbetslivet, familjelivet och i vänskapsrelationer. Du vet säkert på ett ungefär vad du tycker att är okej eller inte okej för en kompis att berätta om dina privata saker åt andra eller du kanske redan har bestämt dig för vad du tänker göra ifall någon exempelvis erbjuder dig droger. Steget är då inte långt till att fundera ut vad du själv tycker, känner och vill när det gäller sex. Det här gäller också pussar, hångel, smeksex, analsex och så vidare. Det är inte det lättaste att hålla fast vid det man anser att är bäst för en själv, men det blir lättare om du redan tänkt ut dina personliga gränser för rätt och fel, okej och inte okej. Visst kan du ändra dina gränser närhelst du vill, men tänk efter vad DU vill, så låter du dig inte påverkas av andra lika lätt.

 

Lita på magkänslan

Fundera redan innan situationen infinner sig när ni kanske kommer att hångla, ha petting, ha sex osv infinner sig över hur du känner. Vad säger din magkänsla? Vilka saker känner du att behöver stämma innan du kan slappna av och njuta av den här intima stunden tillsammans med den här människan. Har du underliggande orsaker till varför du vill/inte vill ha sex med den här människan (till exempel rädsla att bli dumpad om du inte ställer upp, gör det för att känna dig mera vuxen, söker uppmärksamhet och bekräftelse...)?

Du har en självbevarelsedrift. Ditt innersta jag, den inre rösten, vet nog att om du gör saker du inte känner dig bekväm med, redo för eller villig till, så kommer du troligen att känna dig obehaglig till mods, ha dåligt samvete, ångra och vara ledsen. Du vet att om du går över dina personliga gränser, så skadar du själv. Det säger din magkänsla – så lyssna och lita på att du vet bäst vad som är bäst för just dig.

Du äger din kropp

Om du är rädd för att partnern ska bli sur om du inte vill ha sex, så tänk det som så att hen måste ta ansvar över sina egna känslor. Om hen blir sur, arg, besviken, ledsen eller irriterad är det INTE ditt ansvar. Du har bara ansvar för vad du själv känner. Man kan lite likna det med om hen vill gå på bio men du inte vill det – du känner dig själv och vet att det inte blir en bra biokväll för någon av er om du ”ställer upp” mot din vilja. Risken är bara att du mår väldigt mycket sämre om du ställer upp på sex än om du ställer upp genom att gå på bio.

Om du är det minsta osäker, tvivlar ens en smula, inte kan säga ett rungande klart och tydligt ja, så VÄNTA! Du måste absolut inte göra något just nu. Det finns inget som säger nu eller aldrig, det kommer alltid fler chanser och fler val att göra. Gör inget nu om du tvivlar, utan vänta tills varendaste cell i kroppen säger ”nu vill jag”.

Även om du hånglat förr, haft oralsex förr, haft sex förr, så betyder det inte att du måste göra det igen just nu. Du har alltid rätt att välja, för varendaste liten handling du gör. Du har alltid rätt att säga nej, oavsett ålder och erfarenhet och oavsett vem det är du säger nej åt. Det finns inte en endaste själ i världen som har rätt att kräva sexuella handlingar av dig. Inte en enda.

Du har rätt att säga nej precis närsomhelst.

Mitt i kyssen, mitt i förspelet, mitt i samlaget. Till och med när samlaget redan räckt många minuter, till och med när du fått orgasm. Till och med om du lovat före att ni ska ha sex. Till och med om ni två haft sex förr. Till och med om du älskar honom/henne. Till och med om ni är gifta och har barn och hus tillsammans. Till och med om ni varit ihop i årtionden. Du har rätt att säga nej precis när du vill.

Säg nej både med kroppen och med ord. Alla levande människor har ett någorlunda bra hum om kroppsspråk, de allra flesta nog så bra att de absolut förstår om du visar med kroppen att du inte vill. Men de kan välja att strunta i dina signaler, så säg nej med rösten också. Ordentligt. Tusen gånger om det så behövs, och med hög och hård röst om det så behövs. Oavsett vad som händer efteråt, så känns det bättre för dig själv om du vet att du sagt nej.
Om den sexuella kontakten sker via nätet, chatt, sms och så vidare, så se även sidan Hur anmäler jag ett sexbrott – där finns fler tips.