Inte-okej-sex i ett parförhållande

Inte-okej-sex i ett parförhållande

Är det okej? Vill jag dethär?

Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är gråzon, gränsfall eller glasklart när det gäller vad som inte är tillåtet och accepterat i sexväg. I ett kärleksförhållande kan det vara ännu svårare att veta – och framförallt svårare att säga nej och sätta gränser eftersom man bryr sig så mycket om den andra personen. Det spelar inte så stor roll om man bara ”har något på g” tillsammans eller om man officiellt varit ett par en längre tid, båda har ändå alltid och för evigt rätt att säga nej och stopp. Båda har fullkomlig rätt till sina egna sexuella gränser, alltså bestämma vilka saker de inte vill vara med om, inte göra eller inte som de inte vill att partnern ska göra åt dem.

Nej betyder NEJ!

Den viktigaste regeln som gäller sex i ett förhållande, vilket förhållande som helst, är att om partnern säger NEJ, så får man inte fortsätta. Fortsätter man trots att partnern med kroppen eller med ord visar att hen inte är villig, så kränker man partnern sexuellt om man fortsätter och det är brottsligt.

Det här gäller även om man är i ett kärleksförhållande tillsammans. Bara för att man är ihop, är kära i varandra eller älskar varandra kan man inte kräva sexuella saker av varandra. Det finns absolut inget som säger att bara för att man är ett par så måste man hångla, röra varandra under kläderna eller ha sex. Ett nej är alltid ett nej. Alltid.
Den som inte vill är den som bestämmer, aldrig den som vill.

”Tjatsex”

Hur sugen man än skulle vara på sex och den andra inte vill så får man inte tjata, tvinga, locka, hota, pressa, manipulera, ställa ultimatum eller bli arg. Här nedanför lite exempel – i exemplen nämns att ha sex, men gäller även hångel, petting, oralsex, smeksex och så vidare.

  • Man får inte ta till knep som ”silent treatment” (vara knäpptyst och nonchalera personen ifråga).
  • Man får inte försöka göra hen svartsjuk genom att titta på/flirta med/vara otrogen med andra och därmed göra partnern osäker för att hen ska gå med på sexuella handlingar mot sin vilja. Man får inte hota med att exempelvis se på porr eller klaga för att man måste onanera för att få tillfredsställelse.
  • Man får inte säga saker i stil med ”men om du älskar mig så vill du väl ha sex med mig”
  • Man får inte manipulera genom att ge dåligt samvete, till exempel ”varför vill du inte ha mig, är det något fel på mig?” eller ”men jag är ju kåt, varför vill du inte tillfredsställa mig?”
  • Man får inte bli sur eller arg eller våldsam om partnern inte ”ställer upp”.
  • Man får inte hota med att göra slut om partnern inte ”ställer upp”.
  • Man får inte pressa genom att säga exempelvis ”men alla andra har ju haft sex” eller ”kompisarna retar mig för att jag fortfarande är oskuld”.
  • Man får inte antyda att partnern är dålig, osexig, fånig eller tråkig som inte vill ha sex.
  • Man får inte säga ”om du inte vill ha sex nu, så tänker inte jag ha sex med dig sedan när du vill”
Sexuella övergrepp och kränkande handlingar i ett förhållande

Trots att det borde vara självklart för alla att ett nej alltid är ett nej, och att det betyder att det inte blir något sex så händer det ändå att den ena ”går för långt” sexuellt sett, och då gäller samma lagar som i alla andra sammanhang. Det handlar då alltså om ett sexuellt övergrepp eller tvingande till sexuell handling eller våldtäkt och dessa är straffbara handlingar.