Att ta nakenbilder av sig själv

Att ta nakenbilder av sig själv

När man fyllt 16 blir man sexuellt myndig och då har man nog rätt att själv exempelvis ta nakenbilder av sig själv. Förbudet gäller alltså för ANDRA att inneha eller sprida dem.

Däremot skall man nog vara ytterst försiktig med vem man skickar avslöjande bilder av sig själv till.

Tänk det så här: så fort du ger vidare bilden så har du tappat kontrollen över den.

Det här gäller oavsett om du skickar den åt din pojk-/flickvän, en kompis, någon du har ”på g” med, någon du träffat över nätet eller om du laddar upp bilden på en webbsida, ett socialt media, i en chatt eller har kontakt med någon via webbkamera. Du kan som sagt inte heller lita på appar som lovar att bilden ska försvinna inom x antal sekunder, eller program, sajter eller appar som garanterar att bilden inte kan kopieras, laddas ner eller skickas vidare. Det finns tyvärr oftast omvägar runt de här säkerhetsinställningarna som tekniskt kunniga kan utnyttja.

Största delen av de som du har kontakt med i ditt liv och de som rör sig exempelvis på nätet är inte skurkar som är ute efter att utnyttja dig eller skada dig. Största delen av de nakenbilder som existerar hamnar aldrig i ”fel händer”, som exempelvis på skolans anslagstavla, på någons Facebook eller på en porrsajt. Men poängen är att du inte VET vem du kan lita på eller inte, det kan du aldrig göra till 100%. Även om du har fullt förtroende för en person, till exempel din pojk-/flickvän just nu, så har du inga garantier för vad hen kan göra med dina bilder nu eller senare. Fastän din pojkvän-/flickvän aldrig medvetet skulle svika ditt förtroende, så kan någon exempelvis få tag på hens mobiltelefon och därifrån dela vidare bilderna. Raderade bilder och filer kan också återhämtas eller återskapas med rätt teknik och kunskap, så även löften om att genast radera material av dig kan brytas.

I alltför många fall har nakenbilder använts som utpressningsmedel och i hot. Tyvärr är bland annat uttalandet ”Om du inte skickar fler bilder av dig, så kommer jag att skicka de här jag redan fått av dig till alla dina kompisar, lärare och föräldrar” väldigt vanligt i sexualbrottsfall. Att hota någon på det här viset är direkt olagligt och straffbart i sig och gärningsmannen här kan dömas för flera brott på en gång.

Det värsta med att ta eller låta tas och skicka vidare/ladda upp på nätet nakenbilder av sig själv är att de kan kopieras och spridas vidare på några sekunder.

Och efter det kanske du aldrig någonsin kan spåra varendaste kopia och se till att de raderas. Du förlorar helt kontrollen över dem. Vem som helst som rör sig på nätet kan råka på just din nakenbild och snabbt som ögat kopiera och skicka vidare eller avnjuta själv. Bilden kan också laddas upp på exempelvis nätsidor som man själv inte kan få bort dem från. Polisen och andra aktörer kan försöka spåra och tvinga innehavare att radera bilder, men inte heller det lyckas alltid. I vissa fall finns inte tillräckligt med digitala spår att följa för att nå alla som spridit bilden eller så gör byråkrati och annat att processen tar länge, kanske veckor eller månader.

Även när du är villig att ta en medveten risk, alltså i det här fallet ta eller låta någon ta avslöjande bilder på dig själv trots att du känner till riskerna med att de kan spridas, så är det inte säkert att du fortfarande tycker samma sak om ett år eller 10 år. Du kanske skäms redan av vetskapen om att bilderna existerar, men föreställ dig att dina föräldrar får se dem (någon kan skicka bilderna till dem), eller din framtida man/hustru/partner eller att en framtida arbetsgivare ser dem (arbetsgivare gör redan idag ofta sökningar på nätet på potentiella arbetstagare).

Det kan kännas spännande, upphetsande och sexigt att ta nakenbilder av sig själv. Det kan vara en del av den egna sexuella utvecklingen, ett sätt att söka bekräftelse och uppskattning. Det kan vara en del av en sexuell relation med en annan människa man har eller vill få. Men överväg alltid väldigt noga riskerna med att göra det här.