Om du får se nakenbilder av någon annan

Om du får se nakenbilder av någon annan

Det finns människor som av en eller annan anledning sprider sexuellt avslöjande bilder föreställande andra personer. Det kan vara ”som en kul grej”, som en del av mobbning, som utpressning eller ärekränkning – du kan inte veta varför. Men du kan välja hur du reagerar på det.


För det första, om du får bilden via någon annan än den person som bilden föreställer: Du kan vara så gott som säker på att det inte var meningen att just du skulle se den här bilden, att det inte var personens (som bilden föreställer) intention. Tyvärr finns det många ännu idag som tror att om en person som visar sig naken så har hen varit villig till det, kanske till och med att personen är sexuellt promiskuös (slampig, sexuellt frigjord), gör det för uppmärksamhet eller pengar eller för att hen har ”dålig karaktär”.

Sannolikheten är dock stor att den här personen har blivit lurad, sviken, utnyttjad eller tvingad till det. Kanske personen fotat sig eller fotats i kärleksfullt förtroende och utlämnat sig till en människa som utnyttjat det här förtroendet? Kanske personen på grund av psykisk omognad gjort ett dumt val? Eller kanske hen blivit lockad, tjatad på, utpressad eller hotad till att göra det? Kanske personen inte ens varit medveten om att bilderna tagits? Det sista du ska tro om personen ifråga är att hen är en hora (oavsett kön), slampa och annat degraderande – tänk om syftet med att ta bilden och/eller skicka bilden till dig var just att svärta ner den personens rykte och kränka hens ära och anseende. Du kan visa dig medmänsklig och inte bidra till det åtminstone. Att du ser den här bilden är ett brott mot den personens sexuella självbestämmanderätt.

OBS! Att själv sprida vidare bilderna är ett brott och du kan dömas för innehav och/eller spridning av pornografiska eller sedlighetssårande bilder. Speciellt om människan som bilden föreställer kan tänkas vara under 18 år. Beroende på omständigheterna kan det även räknas som ärekränkning och förtal, ja till och med som brott mot upphovsrättslagen.

Det du bör göra, om du får en sexuellt avslöjande bild av en person du känner (vet namnet på, känner igen eller kan gissa vem det föreställer) är att meddela personen ifråga om bildens existens och om att den spridits till dig. Personen ifråga kan då göra en polisanmälan, men du kan även själv anmäla att du fått bilden eller kännedom om den exempelvis via länken https://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/feedbacktip?openform&l=1 eller ta kontakt med nätpoliserna exempelvis via Facebook [länk]. Misstanke om brott räcker för att anmäla.

Om du vet om att en sexuellt avslöjande bild på någon cirkulerar eller har fått den själv, men håller tyst om den vetskapen, så kan du i värsta fall anklagas för att vara medansvarig till brott.

Radera inte bilden utan personens godkännande, för den kan personen ifråga behöva som bevismaterial i en brottsutredning. Du kan även vittna om att du fått bilden (du gör inget brottsligt om du innehar bilden för att kunna delge polisen den).