Hur gör man för att sluta?

Hur gör man för att sluta?

Det kan vara mycket svårt att sluta skada sig själv med sex. En orsak till det kan vara att man blir utpressad till att fortsätta och speciellt om det finns bilder som blivit tagna i olika sexuella situationer är det lätt att råka ut för utpressning av förövarna. Det är jätteviktigt att komma ihåg att det är straffbart att sprida sådana bilder och om man råkar ut för utpressning så ska man söka hjälp. Det kan också vara så att man inte vet hur man ska sluta för att självskadandet har tagit över en stor del av ens liv, ibland kan det vara nästan det enda den drabbade personen tänker på. Att släppa dessa tankar är svårt. Det är viktigt att söka hjälp, man behöver få prata med någon professionell som kan hjälpa en och stötta så att man kan sluta.

 

Det finns olika yrkesgrupper som kan hjälpa en genom att man går i samtal hos dem. Dessa är till exempel sexualterapeuter, familjeterapeuter och psykoterapeuter. För att komma i kontakt med dessa kan man antingen vända sig direkt till dem eller så kontaktar man sin skolkurator, skolpsykolog, skolhälsovårdare, barnmorska, socialarbetare eller läkare för att få hjälp att komma i kontakt med rätt form av hjälp.

Innan man kommer för samtal behöver man veta vem som betalar för samtalen eftersom man har möjlighet att få gå gratis. Det kan också kosta att gå och det måste man få veta innan. Den man vänder sig till för hjälp ska även hjälpa en med kostandsbiten på så sätt att man får information om hur man går till väga ifall man behöver ansöka om att till exempel den egna kommunen betalar. På psykporten.fi kan man klicka sig vidare från startsidan till sidan för unga och därefter göra en sökning på var man kan söka hjälp på sin egen ort.

  • I Jakobstadsnejden kan man gå i samtal hos Jan-Erik Nyberg. Han är utbildad sexualterapeut, familjerådgivare, familjeterapeut, präst och chef för familjerådgivningen. I första hand finns Jan-Erik till för de som bor i Jakobstadsregionen (Jakobstad, Kronoby, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre samt Vörå kommuner och församlingar som har avtal). De som bor i kommuner utanför detta område behöver få en betalningsförbindelse från den egna kommunen eller den egna församlingen för att få gå hos Jan-Erik.

I Vasa kan man gå i samtal hos till exempel någon av dessa två:

  • Tuula Emas som är utbildad sexual- och parterapeut. Tuula har mottagning på Wasa Wellness. Tuula kan man ta direktkontakt med eller uppsöka via studenthälsovården, arbetshälsovården eller på annat sätt. Om man önskar gå specifikt till henne då man behöver hjälp kan man söka om betalningsförbindelse via egen hälsovårdscentral eller social.
  • Paul Heikki Kurkiala som är utbildad familjeterapeut/psykoterapeut och speciallärare. Han har privatmottagning på Wasa Wellness. En del av hans yngre patienter går hos honom via betalningsförbindelse som de fått av den egna kommunens hälsovårdscentral eller social.

 

Vad gör man om man tror att ens kompis skadar sig med sex?

Prata med din kompis och fråga henom vad hen själv tror om det kan vara så att hen gör det. Det är ett svårt ämne att prata om, men det är viktigt att ändå göra det för att hen ska känna att det finns någon som bryr sig och som vill hjälpa. Det går även att visa den här informationen så kan ni kanske prata och fundera tillsammans och söka hjälp, en stöttande vän är guld värd när man mår dåligt! En person som skadar sig emd sex mår mycket dåligt, det är viktigt att hen får hjälp av en eller flera vuxna som arbetar med sådant här.

Kom ihåg att det här är allvarliga saker som man inte går och berättar åt andra om, ryktesspridning är oerhört kränkande och bara förvärrar för den som skadar sig med sex! Den personen mår dåligt redan som det är, man ska aldrig göra det värre genom att gå och berätta åt andra om sådana här saker. Undantaget är vuxna som arbetar med den här unga, eller med en själv, som har tystnadsplikt som man kan prata med för att lätta sitt hjärta och för att få hjälp.

Lästips

De här böckerna finns att lånas på flera bibliotek, de finns även att köpas på flera bokaffärer både på nätet och i affärer. Böckerna kan väcka mycket känslor och vara tunga att läsa eftersom innehållet är starkt och oerhört tragiskt. Det är bra att ha någon man kan diskutera böckerna med, eller de känslor som kan väckas inom en om man läser någon av dem.

  • 14 år till salu: en skakande svensk historia. Författare: Caroline Engvall.
  • Skamfläck. Författare: Caroline Engvall.
  • Skuggbarn. Författare Caroline Engvall.
  • Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet. Författare: Caroline Engvall.
  • Unga som skadar sig genom sex. Författare: Linda Johnsson och Åsa Lundström Mattsson.