Sexuella trakasserier och kränkningar

Sexuella trakasserier och kränkningar

Vad är sexuella trakasserier, ofredande och kränkningar?

Då man talar om sexuella trakasserier avser man ett sexuellt beteende som kränker en annan människa. Det typiska är att det rör sig om att ta på en person på ett sätt som upplevs som obehagligt eller att säga saker som upplevs som sexuellt kränkande. Sexuella trakasserier kan ske i skolor eller på arbetsplatser. Om det sker på någon annan plats talar man istället om sexuellt ofredande eller sexuella övergrepp, men det handlar alltså om samma sak, skillnaden är bara var det händer.
Några korta exempel på vad som är INTE okej att:
- röra vid någons bröst, rumpa, skrev utan lov
- göra sexuella gester mot någon, tex jucka i luften mot någons bak eller låtsas suga av någon
- kalla någon för saker som ”hora”, ”bög”, ”fitta” eller liknande på ett sexuellt kränkande sätt.
- sprida sexuella rykten om någon
- ta, inneha eller sprida sexuellt avslöjande foton eller filmklipp på någon som är under 18
- göra sedlighetssårande saker som att blotta sig för andra eller ”moona”
- tvinga någon till sexuella handlingar som tex oralsex, att se på när man onanerar eller på porr
- ha sex med någon som är under 16 år om man själv är vuxen
- grooming, att locka unga i sexuella syften
- locka någon under 18 att ha sex mot presenter eller pengar
- våldtäkt eller försök till våldtäkt

Då man läser exemplen ovan kan man lätt få uppfattningen att nästan vad som helst kan uppfattas som sexuella trakasserier, men det är alltid personen som utsätts för handlingen som avgör vad som känns obehagligt. Därför kan ingen annan komma och säga att man överreagerar eller tar någonting för hårt. Gränsen mellan exempelvis flirt och sexuella trakasserier är det alltså mottagaren som bestämmer.

OBS! Både flickor och pojkar kan utsättas för sexuella trakasserier, och både flickor och pojkar kan vara den som utsätter någon annan för trakasserierna. Det viktigaste att komma ihåg om man upplever att någon behandlar en på ett sexuellt kränkande sätt är att man inte behöver ta emot det!

Så om man upplever att man utsätts för sexuella trakasserier eller att någon behandlar en på ett sexuellt kränkande sätt är det viktigt att man inte håller inne med denna känsla utan att man gör någonting åt det. Ofta försöker kanske den som blivit utsatt för kränkningen bortförklara det för sig själv genom att tänka att ”det inte var så farligt”, eller att man själv överreagerar. Det finns också de i samhället som tycker att det ”hör till” att använda ett sexuellt rått och burdust sätt, men det gör det inte mera rätt för det. Man skall komma ihåg att man har rätt att lita på sin egen magkänsla, om någonting inte känns bra – så då är det helt enkelt inte det. Punkt slut. Då spelar det inte någon roll vad den andra personen menade med det hen sade eller gjorde – det är personen som utsätts som avgör om det är ok eller inte. [Läs mera här om Skuld och anklagelser]

Man kan försöka få slut på trakasserierna genom att öppet säga ifrån. Det är bra om man håller sig tydlig och lugn och helt enkelt konstaterar att man inte tycker att det känns bra då den andra säger eller gör på det sättet. Om man inte tycker att man kan säga det rakt ut kan man t.ex. skriva till personen. I bästa fall upphör trakasserierna efter att man sagt ifrån, men om de inte gör det har man rätt att få hjälp för att se till att trakasserierna slutar.

Det faktum att ungdomar idag tillbringar allt större del av sin tid uppkopplade har gjort att det är jättevanligt att unga tjejer och killar blir kontaktade med meddelanden av sexuell natur som de själva uppfattar som obehagliga. Man har alltid rätt att själv avgöra vem man chattar med (eller messar/talar med) och om man får ett meddelande som man själv upplever som obehagligt eller kränkande så behöver man inte svara. Man kan helt kallt blocka sådana personer, och gärna berätta för någon annan person om det man utsatts för. Man kan t.ex. kontakta ”nätpolisen” om man har frågor eller tankar kring sexuella trakasserier eller olämpligt sexuellt beteende på nätet.

Här kan du läsa mera om hur man avvärjer och polisanmäler en person som beter sig illa sexuellt sätt på nätet.