Exempel på sexuella kränkningar trakasserier och utnyttjande

Exempel på sexuella kränkningar trakasserier och utnyttjande

- Om det i en grupp av människor, till exempel i en skolkorridor, på ungdomsgården eller i mopedgänget ute på byn, är någon/några som antastar en person genom att tafsa på rumpan, brösten eller mellan benen, räknas det som sexuellt kränkande och sedlighetssårande. Man får inte heller exempelvis låtsas jucka mot någons bak, antyda oralsex med gester eller liknande.

tjat liten→ Fastän de som utför handlingen bara menar det som ett skämt är det inte okej att röra vid en annan persons intima kroppsdelar utan direkt och otvivelaktig inbjudan. Det kränker både personens privata sfär (”luftomårdet” runt en människa som man ska respektera) och hens sexuella integritet (värde, rätt till respekt). Även om den som utsätts för handlingen kanske försöker skyla över angreppet genom att skratta med eller inte protesterar mycket, så betyder det inte att det är okej att göra det eller att personen inte tagit väldigt illa upp. Bara för att stämningen och jargongen i ett gäng är sexuellt rå betyder det inte att det är rätt att bete sig så. Ingen är skyldig att gå med på saker som känns obehagliga bara för att det är ”på skoj”. Det är inte skojarna som bestämmer vad som är okej utan den som utsätts för det sexuella skämtet.

- Man får inte kalla varandra för saker som kan uppfattas som sexuellt kränkande ord som exempelvis ”hora”, ”madrass”, ”bög”, ”lesbo” eller ”kåtbock”. Man får inte kalla en kärlekspartner eller före detta partner för sexuellt kränkande ord.

→ Det kan räknas som en direkt brottslig ärekränkning. Att offentligt bli kallad för sexuellt kränkande ord kan påverka personens rykte, status och integritet. Beroende på hur grovt det är och på hur mottagaren uppfattar kränkningen kan det till och med räknas som verbalt våld, som ett misshandelsbrott. Det här gäller både i verkliga livet, som exempelvis på en ungdomsdans eller en arbetsplats, som på nätet eller via telefonsamtal, sms och så vidare. Men det är den som mottar öknamnet som bestämmer om det är sexuellt kränkande eller inte.

tafsa liten- Då två personer ”har på g” eller är ihop och den ena tar sig sexuella friheter mot den andras vilja. Det kan till exempel handla om att en pojkvän vill under hångel-stunder röra vid flickvännens bröst, rumpa och underliv och att flickvännen inte vill det.

→ Det är inte alls alltid som båda i ett par är helt överens om var gränserna går för den sexuella utvecklingen i förhållandet just då och det är inte alls alltid båda är villiga till samma saker samtidigt. Men det är den som inte vill som har rätten att bestämma. Man får aldrig någonsin göra något sexuellt mot partnern mot dennes vilja. [Läs mer om sexuella utvecklingstrappstegen] [Läs mer om inte-okej-sex i ett parförhållande]

- Initiationsriter (en slags inofficiell ceremoni som folk ”måste” genomgå om de vill bli medlemmar eller en i gänget), till exempel Penkkis, gulnäbbsintagningar och inofficiella/hemliga intagningar till mera privata klubbar eller gäng. Det kan till exempel röra sig om att abiturienterna tvingar ”mullina” att kramas på ett sexuellt sätt eller kyssas, att ”gamylerna” tvingar ”gulnäbbar” att ta varandra på bröst eller rumpor eller att en tjej som vill tillhöra ett visst gäng måste gå med på sexuella handlingar med gängets medlemmar för att få vara med.

→ Räknas till tvingande till sexuell handling och är straffbart 

- Att ta bilder eller sprida bilder av sexuell natur av en annan person mot denna persons vilja. Det kan till exempel röra sig om att ett par är ihop och sextar med och skickar nakenbilder åt varandra, men när den ena gör slut hämnas den andra genom att visa bilderna åt kompisarna. Det kan också vara att i smyg filma en klasskompis i duschen efter gymnastiken och sedan ladda upp på Facebook, ”photoshoppa” in någons ansikte på en nakenbild eller skriva in sexuella ord på bilden och skicka vidare som sms eller spela in eller ta skärmdumpar av någon i webbkameran.

→ Det här kan räknas som flera olika brott, bland annat är det olagligt att inneha sexuella bilder på personer som är under 18 i sin telefon och det kan räknas till ärekränkning om det svärtar ner personens rykte om man sprider dem vidare. [Läs mer på denna sida]

- Att visa blotta sig själv på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det, t.ex. genom webbkameran, bilder eller i verkligheten.

→ Sedlighetssårande, till och med försök är straffbart.

overgrepp liten- Regelrätta sexuella övergrepp, att göra något sexuellt mot något helt mot den personens vilja. Dit hör bland annat tvång till sexuella handlingar som oralsex men också våldtäkt eller våldtäktsförsök. Även försök till tvång till sexuella handlingar är straffbara. Redan att tvinga någon till en kyss är ett sexuellt övergrepp.

→ Det finns absolut inga förmildrande omständigheter – det spelar ingen roll om mottagaren är för berusad/påverkad för att säga emot, om någon först varit villig och ändrar sig, om mottagaren inte protesterar och säger nej tydligt nog, hur mottagaren är klädd eller har betett sig tidigare eller om man redan har ett förhållande ihop. Sexuellt tvång är ALDRIG okej och till och med försök är straffbart.

- Det är inte acceptabelt att exempelvis en idrottstränare eller en klubbdragare i en förening gör sexuella närmanden mot en yngre medlem eller deltagare. Det här gäller även lärare, vårdpersonal eller andra i någon form av maktposition jämfört med en person under 18.

→ I samtliga ledar-medlemrelationer kan det även finnas en beroendeställning mellan den unga medlemmen och ledaren som försvårar situationen. Därför är det olagligt för en person som är över 18 att ha ett sexuellt förhållande eller göra sexuella närmanden på en person som är underårig ifall de står i beroendeställning till varandra. Det kan vara uttalat, exempelvis att inte blir uttagen till ett lag eller att inte få vara med, om man inte accepterar det som förövaren eller förövarna utsätter en för. Men det kan också vara mer subtilt där den utsatte tillsynes accepterar, men gör detta då hen är rädd att förlora sin nära relation till förövaren eller helt enkelt är van vid att göra som förövaren säger. Det räknas som sexuellt utnyttjande av barn och är straffbart.