Skuld- och skamkänslor

Skuld- och skamkänslor

Såväl den som gjort något fel på ett sexuellt sätt mot någon annan som den som utsatts för en felaktig behandling kan känna skuld och skam. Kanske visste man nog innerst inne att det som hände inte alls var okej – och efteråt kanske det inte alls är så lätt att leva med händelserna och konsekvenserna av dem.
Den allmänna inställningen i samhället

Dagens ungdomsvärld är ofta rätt så rå och brutal även på ett sexuellt plan. Det är vanligt att höra öknamn som ”hora” eller ”bögjävel” i många av de österbottniska skolkorridorerna, det är vanligt att unga österbottningar blir kontaktade i sexuella syften via nätet och det är vanligt att göra sexuella anspelningar, antastanden och trakasserier (Se bla undersökningen Hälsa i skolan 2013). Ibland säger folk ”jamen det hör väl till ungdomstiden” eller ”nåmen sådan är nu bara dagens ungdomskultur” – underförstått som om det inte går att göra något åt det, till och med som att det är acceptabelt beteende. Men skulle liknande ord, gester, antydningar och handlingar ske på en arbetsplats så skulle det troligen bli ramaskri, polisanmälningar och kanske till och med utbasunerat i media.

Bara för att något är ”vanligt” betyder det inte att det är okej.

”Hora” vs ”Hingst”

Till en viss del kan säkert den råa sexuella stämningen i många ungdomsgrupperingar förklaras med den traditionella finländska synen på mannen och kvinnan. Gammalmodiga föreställningar om exempelvis att pojkar i puberteten har en nästan okontrollerbar sexualdrift och mer eller mindre jämt vill ha sex lever kvar. Unga tjejer däremot ska vara förståndiga och mogna, nästan pryda, och i princip ofta liksom ta ansvar för pojkarnas handlande. Beter de sig sexuellt självsäkert eller är den som trakasserar eller kränker, så ses de som oanständiga, lössläppta eller avvikande på ett negativt sätt. Det här kan exempelvis delvis förklara varför unga killar exempelvis sällan anmäler sexuella övergrepp utförda av en äldre tjej eller kvinna. Unga killar ”ska” ju alltid vara villiga till sex och att bli ”upplärd” av en äldre kvinna anses nästan som något avundsvärt.

Dessutom verkar ännu en allmän uppfattning råda om den finländska mannens våldsamhet som en ostoppbar naturkraft, att han inte kan kontrollera sig utan själv är ett offer för yttre omständigheter som alkohol eller en för kort minikjol.

För att inte tala om att vår kultur genomsyras av gamla bortförklaringar som exempelvis ”Kärlek börjar med bråk”.Det är inte okej att knipa någon i brösten bara för att man är kär i henne, men inte vet hur man ska uttrycka det på ett vettigt sätt.

Eftersom det här med rätt och fel inom sex, tillåtet och inte tillåtet, är ett ämne som många vuxna (exempelvis föräldrar, lärare) kan tycka att är svårt, pinsamt eller obehagligt att prata om med sina ungdomar, så lever många myter och felaktiga föreställningar starkt kvar. Därför kan offren kanske skuldbelägga sig själva felaktigt eller förövarna inte riktigt ha de sociala och sexuella spelreglerna i samhället på klart för sig. Offret kan tro att det som hände var hens fel och förövaren kan tro (anse, övertyga sig själv till) att det som hände inte var så väldigt fel.