Utnyttjande via nätet, grooming

Utnyttjande via nätet, grooming

Grooming


Man hör ofta talas om grooming på nätet nuförtiden, men vad betyder det egentligen? Grooming innebär att en vuxen person kontaktar unga personer eller barn via nätet och skapar en relation till barnet/den unga personen i hopp om att det skall resultera i en sexuell kontakt. Med barn/ung person avses i detta sammanhang en person under 16 år.

Känner du alla dina facebookvänner och vet du vem du chattar med?

Det händer att vuxna personer utger sig för att vara någon annan då de kontaktar sina offer på nätet. De kanske har skapat en helt påhittad profil med ett påhittat namn och profilbild genom vilken de sedan håller kontakten med ungdomarna. På olika chattar kan de kalla sig själva för ”Calle 15” men i själva verket vara någon helt annan. I början av bekantskapen är det ofta ganska harmlöst. Man kanske talar om fritidsintressen eller musik. Förbrytaren försöker få sina offer att lita på hen och bli avslappnade eller t.om. förälskade.

I något skede kanske hen ber den unga personen att skicka bilder på sig själv, och hen brukar vara både uppmuntrande och smickrande i sina kommentarer om bilderna, t.ex. ”Vad snygg du är! Skicka fler bilder!” eller ”Jag skulle vilja se hur du ser ut utan skjorta, kan du skicka en bild?”. Ibland föreslår förbrytaren att den unga skall klä av sig framför sin webcam eller utföra sexuella handlingar, t.ex. onanera framför kameran. Det är ändå ganska sällsynt att förbrytaren direkt föreslår eller anspelar på sex utan det sker oftast först då förbrytaren och offret har en relation. Ofta upplever den unga personen att den nya ”kompisen” verkligen förstår och bryr sig om hen, och det kan leda till att den unga personen ställer upp på att göra saker t.ex. framför kameran, för att inte göra den andra besviken.

Många ungdomar upplever att det är lättare att tala om sex via nätet, t.ex. via en chat, än det är att göra det i verkliga livet. Antagligen för att man inte ser den man talar med. Ofta kan man framför datorn och kameran även göra saker som man inte skulle göra annars, eftersom man känner sig trygg för att man kanske sitter hemma i sitt eget rum och inte ser den som sitter ”på andra sidan skärmen”.

Risken är att förbrytaren spelar in och sparar materialet och sedan har tillgång till att titta på det när som helst eller sprida det vidare. Det är inte ovanligt att bilderna och filmklippen sedan hamnar på någon porrsajt, och/eller används för att utpressa den unga personen, t.ex. ”om du inte gör som jag säger så skall jag skicka bilderna till dina föräldrar/till alla på din skola så de får se vad du håller på med”.

OBS! Då gör sig förbrytaren skyldig till bland annat olaga hot och spridning av sexuellt kränkande bildmaterial (Läs mera på sidan om ”nakenbilder” och....)


Det händer även att förbrytaren från början medger att hen är äldre än den unga personen men ändå vill ha kontakt och skapa en relation. Ofta kan det kännas smickrande för den unga att få uppmärksamhet av en person som är äldre, och det kan kännas spännande att chatta om sex. Men förbrytaren kanske skriver att hen är 25 år, då hen i själva verket är över 40. Förbrytaren kanske senare föreslår en träff, och kan erbjuda pengar eller alkohol och tobak mot sex.

Ofta är den unga personen inte medveten om vad hen ger sig in i då hen börjar chatta med sin nya bekantskap. Det är spännande och nytt och den unga personen upplever att hen blir förstådd och kanske får uppmärksamhet som hen inte får hemma eller i skolan.