Hur skydda sig

Hur skydda sig

Sidan i korthet: Det finns sätt att skydda sig mot könssjukdomar. Använd alltid kondom eller femidom när du inte med 110%:s säkerhet VET att varken du eller din partner har någon könssjukdom. Innan du inleder ett nytt förhållande, så testa dig själv för de könssjukdomar som man kan testa för och be din partner att göra detsamma. Försök att undvika tillfälliga sexrelationer, du vet inte vem den personen varit med tidigare. Låt heller ingen övertala dig att skippa kondomen!
Känns det som att Könssjukdomarna är små otäcka monster med fruktansvärda konsekvenser som bara väntar på att få hoppa på dig och förstöra ditt liv? Nå, vår mening var inte att skrämma upp sig så till den milda grad att du aldrig vågar ha sex.

För det finns ju sätt att skydda sig!

  • Använd ALLTID KONDOM eller femidom när du inte med 110%:s säkerhet VET att varken du eller din partner har någon könssjukdom. Kondomen täcker tyvärr inte all hud så man kan smittas genom munsex och smeksex mellan slida, snopp, anal, mun och fingrar också. Men kondom är tusen gånger bättre än inget skydd alls. Könssjukdomar är inte alls lätta att bota och man kan hamna att leva med dem eller deras följder resten av livet. Tex gonorrébakterien kan vara motståndskraftig mot antibiotika och kan göra dig steril. Vid munsex kan man använda slickduk (kan köpas/beställas över nätet/tillverkas av en uppklippt kondom eller av plastfolie).
  • Tro inte blint på att någon är ”ren” bara för att han eller hon säger det. Långt ifrån alla som har en könssjukdom har symptom på det och vet alltså inte om själv att de är smittade. Det kan också ta länge innan könssjukdomen bryter ut, ibland till och med många månader, men de kan ändå smitta.
  • Innan du inleder ett nytt förhållande, så testa dig själv för de könssjukdomar som man kan testa för (tex för att testa kondylom måste man ha aktiva vårtor) och be din framtida partner testa sig innan ni har sex. Innan du eller din partner skaffar ett mer långvarigt preventivmedel, som tex p-piller, bör ni vara säkra på att ni inte har några könsjukdomar – eftersom man dessutom lätt smittar varandra tillbaka om och om igen.
  • Använd inte kompisars handdukar, sängkläder, tighta kläder eller ens maskara, eftersom tex flatlöss kan smitta via dem fastän du själv skulle ha hur god hygien som helst. Torka tex alltid solariebädden ordentligt med desinficeringsmedel före du lägger dig i den.
  • Snälla försök att undvika tillfälliga sexrelationer, tex engångsligg eller fyllesex. Du vet inte vem han/hon varit med förr och tro definitivt inte att han/hon kommer att varna dig före. Speciellt när man är full eller väldigt upphetsad är varken förnuftet eller minnet att lita på och då är det lätt hänt att man glömmer kondomen.
  • Låt ingen övertala dig att skippa kondomen heller! Uttrycket ”Att ha ex med kondom är som att äta godis med pappret på” är både elakt, själviskt och falskt! VILL han/hon verkligen smitta dig om han/hon tycker om dig? Bryr han sig bara om sin egen njutning? Och faktiskt, enligt undersökningar är skillnaden med eller utan kondom så pytteliten numera när moderna kondomer är så tunna och hållbara!
  • Om du som tjej inte haft sex ännu, så vaccinera dig mot humant papillomavirus!!! Former av HP-viruset kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen som kan utvecklas till cancer och de formerna smittar via sex. Även kondylom är ett HP-virus och vaccinationen skyddar även mot det! Gå till din skolhälsovårdare eller kommunens preventivrådgivning för att få vaccinationen. Åtminstone än så länge kostar den en del, men det är definitvt värt att skydda dig själv mot både risken att få cancer, bli barnlös och ha vårtor i underlivet nu som då under resten av livet. Även killar kan vaccinera sig före sexdebuten! Oavsett, så lönar det sig att vaccinera sig före man haft sex, eftersom risken att redan ha smittats ökar med varje ny partner.