Första gången

Första gången

Sidan i korthet: Att onanera är ett enkelt och bra sätt att lära sig vad man tycker om och vad som känns bra just med tanke på sex med någon annan. Sex är någonting man behöver öva på för att det ska bli riktigt bra, precis som mycket annat i livet. Känns tjejens slida för trång så är det nog så att tjejen inte är tillräckligt upphetsad och ofta sitter felet i psyket. Alla tjejer kan alltså ha sex, det finns ingen tjej som är för trång.
De allra flesta brukar ha onanerat innan de har sex med någon annan. Att onanera är också ett enkelt och bra sätt att lära sig vad man tycker om och vad som känns bra just med tanke på sex med någon annan. Fastän man haft sexuella upplevelser med sig själv genom att onanera och hur bra man än känner den andra personen, så känns nog första gången man har sex med någon alltid lite extra pirrigt och nervöst.

OBS! Klassiskt brukar man mena med ”första gången” ett vaginalt samlag, men sex är ju så mycket mer.

Det är vanligt att man har massor med tankar och förväntningar på hur det kommer att kännas när man har sex med någon annan för första gången. Tjejerna kanske också oroar sig för att det ska ta ont och att vara för trånga, medan killarna kanske är rädda för att få utlösning för snabbt eller att inte kunna behålla ståndet. Ofta har man höga (och kanske lite orealistiska) förväntningar på sexet som baserar sig på vad man sett på filmer, tv och läst om – men vi vill ”varna” er - det är vanligt att första gången man har sex blir annorlunda mot hur man tänkt sig och ibland kan det till och med vara en besvikelse för att det inte var som man hade förväntat sig. Sex är någonting man behöver öva på för att det ska bli riktigt bra, precis som mycket annat i livet.

Det är sant att första gången kan det vara lite knepigt för killen att komma in i tjejens slida med snoppen. Detta kan bero på att hålet i slidkransen är för tight, men kan också bero på att hon är för torr, d.v.s. att det inte finns tillräckligt mycket lubrikation för att det ska glida. Slidkransen är ett modernare och bättre beskrivande namn för mödomshinnan, som finns ett par centimeter upp i slidan och är ett ringformat hudveck som har ett hål i genom vilket mensblodet kan rinna ut från livmodern. Det här hudvecket kan se väldigt olika ut och vara mer eller mindre spänt.

Slidkransen har man egentligen kvar tills man fött barn vaginalt, men den töjer nog ut både av onani, tamponger och samlag. Är man sexuellt upphetsad, så blir även det hudvecket vått och halt och mycket töjbart. Mindre än var fjärde tjej uppger att de upplevt smärtor eller blött under första samlaget - och för en del av dem kan också inte tillräcklig upphetsning vara förklaringen, inte slidkransen i sig.

Snoppen kan också vara svår att få in om tjejen inte är tillräckligt avslappnad och sexuellt upphetsad. Då kan det göra lite ont eller vara obehagligt när killen försöker tränga sig förbi slidkransen med snoppen. Den kan till och med spricka lite i kanten och det kan blöda lite, även beroende på hur stort hålet redan är. Men det slutar snart blöda och läker snabbt. Ju tryggare, bekvämare och mer upphetsad tjejen är, desto bättre kommer det troligen att gå. Slidkransen är då väldigt töjbar så länge hon verkligen är upphetsad märker man oftast inte av den efter första/de första gångerna man haft sex.

Alla tjejer kan alltså ha sex, det finns ingen tjej som är för trång.

Känns tjejens slida för trång så är det nog så att tjejen inte är tillräckligt upphetsad och ofta sitter felet i psyket. Hon är omedvetet spänd eftersom hon kanske oroar sig för att det ska göra ont, kanske för att det är obehagligt, kanske för att hon inte är redo för sex eller kanske för att ha sex med just den partnern. Då spänner hon omedvetet bäckenbottenmuskulaturen runt slidan och är torr. Det här kan hända oavsett om det är första, tredje, sjuttonde eller femhundratrettiofjärde gången en tjej har sex – det beror på omständigheterna.

(En ytterst liten promille av alla tjejer har verkligen en slidkrans som är bildad så att den är för trång, exempelvis på grund av ärrvävnad. Det går lätt att fixa hos en gynekolog med ett par snitt under lokalbedövning. Kontakta närmaste preventivrådgivning om du är osäker).

Därför är det också viktigt att bara göra sådant som känns bra och som man har lust till. Och man ska absolut säga ifrån, om något känns obehagligt, obekvämt eller fel.

Som vi sagt tidigare, så finns det ingen instruktionsbok för sex. Ni måste inte pröva på en massa olika ställningar eller hålla på med det ena eller det andra, försök att slappna av och ta det som det kommer och gör det som känns skönt och rätt just i den situationen. Kom ihåg att sex inte måste vara så allvarligt, om något pinsamt händer - skratta bort det istället för att lämna och grubbla på det och få komplex.