Onani

Onani

Sidan i korthet: När man kan njuta av sin sexualitet med sig själv, kan man med största sannolikhet också njuta av det med någon annan. I praktiken betyder självsex att man till exempel rör vid, smeker, gnuggar eller masserar könet på ett sätt som känns bra och njutningsfullt. Meningen med att onanera är att det ska kännas skönt och öka kåtheten. Det finns flera olika sätt att onanera, därför måste man själv prova på vad som känns bäst. Onani är dock något som man måste öva på för att det ska kännas skönt, precis som sex.
Självsex, masturbering, onanering… vad man än vill kalla det – är ett normalt och säkert sätt att bekanta sig med sin egen kropp och sin sexualitet. När man kan njuta av sin sexualitet med sig själv, kan man med största sannolikhet också njuta av det med någon annan. I puberteten vaknar känslorna av kåthet och då kan också sexuella intresset för andra människors kroppar väckas. Vid detta skede kan man känna av sexuella känslor också när man onanerar. Det är vanligt att onanera också innan man har sexuella känslor. Självsex är inte skadligt, även fast det finns myter som påstår motsatsen, och det är helt normalt och det är också var och ens eget beslut om de vill prova på självsex eller inte.

I praktiken betyder självsex att man till exempel rör vid, smeker, gnuggar eller masserar könet på ett sätt som känns bra och njutningsfullt. Att onanera är vanligt både hos tjejer och killar och det är ett enkelt och bra sätt att bekanta sig med sin egen kropp. Meningen med att onanera är att det ska kännas skönt och öka kåtheten.

Vad känns skönt?

Många tjejer onanerar genom att smeka sina bröstvårtor, innerlåren och genom att gnugga/massera/smeka sitt underliv. Den känsligaste delen av tjejernas underliv är klitoris, som är en liten mjuk kula där de inre blygdläpparna går ihop. Att gnugga/trycka på/smeka klitoris är det vanligaste sättet för tjejer att onanera. Hur man ska smeka den varierar förstås från tjej till tjej eftersom det är mycket individuellt vad man gillar. När man onanerar kan man också föra ett eller flera fingrar, något avlångt föremål eller en dildo i slidan. En del tjejer kan också tycka att duschens masserande effekt eller vibratorn kan kännas skönt, medan andra kanske gnuggar underlivet mot tex. en dyna.

Tjejer tycker om olika saker och det som känns skönt en gång kan kännas sämre en annan gång, precis som i sex. Vissa gånger kan lugna rörelser kännas ljuvliga, medan man ibland vill smeka lite snabbare, och det är helt okej. Överlag ska man ändå oftast gnugga eller/och trycka i rytmiskt och i en jämn takt en längre stund för att tjejen ska få orgasm. Vissa tjejer kan inte få orgasm utan att klitoris stimuleras, andra tjejer kan få multipla orgasmer och resten kanske får vaginala orgasmer (när något förs ut och in i slidan) – vi är alla olika.

Killarna onanerar oftast genom att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. På snoppen finns det ställen som är känsligare än andra och det kan kännas skönt att röra vid dem. Sådana är t.ex. ollonet och strängen. Många kan få orgasm endast av att smeka på strängen (under ollonet). Man kan också smeka på kanterna av urinrörets öppning.Det finns killar som har upptäckt att området i ”mellangården” (d.v.s. området mellan pungen och anus) är känslig för beröring och tryck, och vissa tycker om att massera detta område medan de onanerar. Men även pungen, bröstvårtorna, låren o.s.v. är känsliga ställen. Killar som är
omskurna (förhuden har avlägsnats) kan använda glidmedel då de onanerar.

Att använda den egna handen är det vanligaste sättet för killar att onanera, dock kan man med själva onanerandet experimentera på många olika sätt. Ibland kan man t.ex. runka med "fel hand", testa att ha ett lite lösare eller hårdare grepp om snoppen, använda krämer, testa att ha på en kondom under onanin och så vidare.

Det finns alltså flera olika sätt att onanera, därför måste man själv prova på vad som känns bäst. Onani är dock något som man måste öva på för att det ska kännas skönt, precis som sex. Det lönar sig ändå att komma ihåg att orgasm inte är något varje onanitillfälle måste sträva till – det är lika viktigt och nyttigt att lära känna sin kropp och njuta av beröringen.

Det är viktigt att inte onanera med sådana föremål eller leksaker som kan skada underlivets sköra slemhinnor. Dessutom ska man alltid se till att allt man onanerar med (leksaker, fingrar) är rent, så man inte för in bakterier och smuts i underlivet. Håll också reda på handhygienen och hygienen överlag. Om du använder leksaker när du onanerar, ska du komma ihåg att rengöra dem efteråt.