Var kan man få hjälp?

Var kan man få hjälp?

Sidan i korthet: Prata med andra hur du känner, att få dela dina känslor med andra hjälper dig att få må bättre, du kan få ett annat perspektiv och andra personer förstår dig bättre. Ifall man inte vill prata med vänner kan man prata med professionella såsom skolhälsovårdaren, kuratorn eller en psykolog. Kom ihåg att inga problem är för små att söka hjälp för.

Att berätta för någon hur man mår kan hjälpa mycket. Att berätta för någon som har kunskap om och erfarenhet av ångest och hur den kan lindras är ännu bättre! Man klarar inte alltid av att på egen hand komma över ångesten, eftersom ångesten är väldigt energikrävande och man kan behöva stöd, förståelse och tekniker för att kunna hantera och slippa ångesten.

Den vanligaste professionella hjälpen är samtalsterapi. Det finns olika terapeutiska former som hjälper mot just ångest, men man kan behöva pröva både olika former och terapeuter för att hitta den metod och den person som bäst hjälper en själv.

Avslappningsövningar hjälper också ofta mot ångest, men man kan behöva instruktioner för att kunna göra dem effektivt.

Man kan också behöva medicinering mot ångest och panikångestsyndrom. Snabbaste alternativet för att få hjälp är att kontakta hälsovårdscentralen, företagshälsovården eller skolhälsovårdaren eller kuratorn som då kan göra en första bedömning och hjälpa dig vidare om det behövs. Eller så kan man ringa direkt till mentalvårdsbyrån eller psykiatriska polikliniken, men vissa av dessa kräver att man har en remiss från en läkare innan man kan komma dit. Du kan alltså få medicinhjälp i första hand via bashälsovården.

Känner du att du behöver hjälp med ångesten så kan du börja med att prata med till exempel skolkuratorn, kommunens hälsovårdcentral (där finns psykologer) eller mentalvårdsbyrån. Det är dock väldigt olika hur alla kommuner har byggt upp sin vård. Vissa har mentalvårdsbyråer, men flertalet psykiatriska polikliniker. Mer och mer går man till att man i första hand vänder sig till HVC och där gör man då en bedömning till ev. vidare undersökningar.