Beroende och missbruk

Beroende och missbruk

Sidan i korthet: Att vara beroende av någonting betyder att man fysiskt och psykiskt känner ett sug efter en viss substans, t.ex. alkohol eller narkotika, att man ändrar sitt beteende för att få mer av ämnet. Man talar även om shopping- eller spelberoende, men då är man mer beroende av ett visst beteende eller handling istället för ett ämne. Missbruk är att man ändrar sitt beteende så det egna livet påverkas negativt eller att man använder ett ämne på ett onormalt eller skadligt sätt. En del av missbruken är även kriminella, t.ex. då man använder illegala droger eller dricka alkohol som underårig.
Till Decibels Våga fråga får vi varje månad många frågor som innehåller någon form av beroende- och missbruksproblem. Men vad det är man är beroende av eller missbrukar kan variera väldigt mycket - det kan lika gärna vara av Instagram (sociala medier) eller Zalando (shopping) som porr, marijuana eller sprit. Eftersom det finns så många olika saker och olika sätt man kan bli beroende på eller använda på ett skadligt sätt, så har vi här valt att berätta mera om hur man blir beroende, varför man blir beroende - och var man kan söka hjälp för det. Vi tar också upp några exempel på beroenden.

OBS! Du kan alltid fråga mera om beroende och missbruk ANONYMT av oss på Våga fråga. Då svarar våra experter (bland annat hälsovårdare, psykologer, handledare inom missbrukarvården och polisen).

 

Det här infopaketet har Deciels ungdomsinformatörer och hälsovårdare gjort tillsammans med USM Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård rf och Peluuri.fi.

 

Vad betyder beroende?

Att vara beroende betyder att man både fysiskt och psykiskt känner ett sug efter att få en viss substans och att man därför ändrar sitt beteende för att få mera av det här ämnet. Den här substansen har påverkat hjärnans njutnings- och belöningssystem så att det mer och mer bara är just den här substansen som kan ge en njutning. Samtidigt bedövas hjärnans belöningssystem så att man behöver mer och mer av substansen för att känna samma lyckokänsla som förr. Till den här kategorin hör bland annat alkohol-, narkotika-, nikotin-, läkemedels- och anabola steroider-beroenden.

Det talas ofta om sex-, spel-, shopping- och mobiltelefonberoende. Dessa tillstånd liknar delvis, men inte helt, substansberoende, och handlar ofta mer om att vara beroende av ett visst beteende eller handling än ett ämne. I allmänhet kan dock symptomen och sättet det påverkar ens liv vara så lika ett substansberoende att man kan tala om ett beroende.

Vad betyder missbruk?

Att missbruka ett ämne är att på grund av ämnet ändra sitt beteende så att det påverkar det egna livet på ett negativt sätt. Missbruk kan också vara att använda ett ämne på ett onormalt och därför skadligt sätt, till exempel att använda alldeles för mycket av det. När man ser på skillnaden mellan bruk och missbruk så är det dock inte mängden man konsumerar som avgör om det är ett missbruk, utan om bruket ställer till problem eller innebär att man tar farliga risker som man annars inte skulle ta. Vissa missbruk är kriminella, exempelvis att använda illegala droger eller att dricka alkohol som underårig, och andra missbruk kan alltså orsaka mycket bekymmer eller skador i livet, exempelvis att spela bort för mycket pengar eller att kroppens utveckling skadas.

Om missbruk betyder att bruket av ett ämne eller ett beteende orsakar problem i det egna livet, så kan man kanske också tala om sociala medier-missbruk, mobilspelsmissbruk, energidrycksmissbruk och så vidare. Om man räknar med beteenden, så kan man även tala om exempelvis träningsmissbruk, eftersom det kan leda till bland annat ortorexi, träningsrelaterade skador och att man försummar relationer, arbete och fritid.

Exempel: Man kan bruka (använda) olika substanser eller beteenden för att få njutning, till och med för att få ett rus eller en kick. Koffein (finns i bla kaffe, te och i många energidrycker) är ett vanligt ämne som kan brukas för den uppiggande effekten, men om man använder det för mycket så att det påverkar den egna vardagen negativt (till exempel att man inte kan sova, blir rastlös eller får hjärtklappning), så har man missbrukat det. Om man upplever abstinensbesvär om man inte får i sig av ämnet, exempelvis får huvudvärk och blir retlig om man inte får sin dagliga koffeindos, så har man ett beroende.

Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott, Jenny, Sanna och hälsovårdaren Annika