Energidrycker

Energidrycker

Unga använder enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) energidrycker för att de smakar gott, för att de behöver mer energi och för att hållas vakna. Sådana som använder de här dryckerna lider dock ofta av trötthet, sömnproblem och huvudvärk.

De senaste åren har energidryckerna blivit allt populärare bland ungdomar, även i Österbotten. Enligt Hälsa i skolan 2011 dricker var fjärde högstadiepojke och var tredje yrkesskolpojke energidrycker varje vecka. Energidryckerna marknadsförs genom sinnebilder av uthållighet, ork, kraft, prestationsförmåga och tilläggsenergi. De innehåller koffein, som barns och ungas kroppar reagerar kraftigare på än vuxnas. Att dricka en burk energidryck nu som då behöver nödvändigtvis inte vara skadligt, men det lönar sig att se över sin användning ifall man dricker större mängder energidrycker.

Hur påverkar koffein kroppen?

Koffein är världens mest använda psykoaktiva drog. Koffein ger en tillfälligt uppiggande effekt, eftersom ämnen i den blockerar signalsubstanser i hjärnan som påverkar vakenhetsgraden. Att dricka energidrycker kan därför göra en tillfälligt mer energisk, men även rastlös och kan ge insomninsproblem.

Men koffein är också beroendeframkallande. Koffeinet i energidryckerna gör en lika beroende som det gör i vanligt kaffe. Därför får man också abstinensbesvär om man är beroende och inte får sin dos koffein. Vanliga abstinensbesvär är huvudvärk, irritation, initiativlöshet och mild depression. De mest intensiva symptomen visar sig ½-1½ dygn efter sista dosen, huvudvärken kan hålla i sig i några dagar och de sista symptomen försvinner efter en till två veckor.

Får man för mycket koffein i sig får man sömnproblem, illamående, diarré och till och med hjärtklappning. Koffein höjer också blodtrycket och pulsen men sänker tarmrörelsen och är vätskedrivande. Toxisk dos, alltså att det blir giftigt för kroppen, räknas vara 20 mg per kilogram kroppsvikt och dödlig dos 150-200 mg per kg, vilket blir ungefär 100 koppar kaffe.
I energidryckerna finns dessutom taurin och glukuronolakton, som dels verkar uppiggande och dels förstärker koffeinets effekt. Man bör ha i åtanke att produkter med koffein kan kallas guarana, och att det inte alltid framgår från produktnamnet att produkten innehåller koffein i stor mängd.

Andra skadliga verkningar:

Tänderna: Energidryckernas socker och syrlighet (kolsyra) skadar tandemalgen på samma sätt som läskedrycker gör. Sötningsmedel har samma verkan på tänderna som socker, så det hjälper inte att dricka lätt-energidrycker, utan även de ökar risken för. När tandemaljen nöts eller fräts kan den inte förnya sig och tänderna kan börja ila och blir fulare.

Viktökning: de energidrycker som innehåller socker kan ge viktökning och öka utsattheten för sjukdomar.
Enligt finländska Livsmedelssäkerhetsverket EVIRA finns det ännu inte så många undersökningar om energidryckernas effekt när de blandas med alkohol, men det rekommenderas inte, då blandningen åtminstone kan resultera i allvarlig vätskebrist. Både alkohol och koffein är vätskedrivande och anstränger levern och njurarna. Enligt en undersökning kan taurinet, som finns i många energidrycker, tillsammans med alkoholen göra drycken giftig.

Rekommendationer:

EVIRA rekommenderar att en person under 18 år inte borde få i sig mer än 50 milligram koffein per dag för att undvika beroende. Det motsvara en deciliter bryggkaffe, en 33 centiliter burk cola läskedryck eller en 25 centiliter burk energidryck – men läs noga på innehållsförteckningen, eftersom mängderna varierar från märke till märke. Institutet för hälsa och välfärd i Finland (THL) rekommenderar att energidrycker inte säljs till under 15 år gamla personer.