Hur uttrycka och dela sorg

Hur uttrycka och dela sorg

De närmaste anhöriga vill inte bli lämnade ensamma i sin sorg. De vet att också du vet. Enklast är kanske att börja med att fråga hur det är, hur ni klarar er. Att trycka deras hand, hålla om dem på axeln eller armen eller att ge en kram om det passar sig är en fin gest.

Enkla ord som passar bra; Vi tänker på er, Varma tankar till er, Vi delar er saknad, Vi är alla så ledsna över NNs död – vi tänker på er, Jag blev så ledsen när jag hörde vad som hade hänt, Vi tänker på er när ni nu går igenom en svår tid, Jag vill att ni ska veta att jag tänker på dej och din familj.

Man kan också göra det mera personligt och lyfta fram relationen man hade med den avlidne. Exempelvis: Jag saknar pratstunderna vi hade över en kaffekopp, hon/han hade alltid någonting klokt att säga och var en god lyssnare. Jag beundrade hans tekniska kunskaper, han visade mej massor med moped-skruvandet. Jag kommer att lära vidare åt andra vad jag fick lära mej av honom.

Man kan också uttrycka sitt deltagande i sorgen mer formellt genom ett handskrivet brev eller kort. En kort hälsning kunde vara; Med varmt deltagande i er stora sorg, Våra tankar är med er, Våra tankar går till er och vi delar er sorg. Men kan också uttrycka sin sorg genom att föra en blomma till de anhöriga. En gammal sed är att ha vita blommor som ex orkidé, nejlikor eller liljor. Det finns också kondoleansbrev att köpa vid butiker, banker av olika föreningar som ofta säljs med bidrag till ex cancerföreningen, hjärtsjuka osv

Man måste inte gråta. Men om man är en person som gråter vid sorg är det inget fel på att gråta. Ha en näsduk i reserv i fickan. Tårar är helt normalt vid sorg. Man kan inte på något sätt gradera eller döma andra för hur de sörjer. Sorgen är personlig och det är din relation till den döde som räknas. Alla har vi olika sätt att uttrycka sorg och saknad.

Men säg inte, använd inte uttryck som; Jag vet hur det känns (det vet du inte), Det finns en mening i det som sker, Det var Guds vilja eller att man beklagar sorgen. Använd hellre uttrycket att du beklagar förlusten.

Undvik inte heller de som sörjer. Man behöver inte alltid tala om sorgen men de sörjande ska inte lämnas ensamma i sin sorg. De behöver känna medmänniskornas stöd. Sorgen behöver få tid och utrymme, säkert därför man talar om sorgearbete som en process.