Kroppens må bra och kärlekshormoner

07.02.2019

Endorfin
Endorfin är kroppens eget må-bra-hormon och dessutom väldigt smärtlindrande. Det är endorfinet som är hemligheten bakom placebo-effekten – tror att man får smärtstillande mediciner men egentligen bara sockerpiller som får igång endorfinproduktionen.

Tips på vad man kan göra för att få igång endorfinet:

Gå ut!
Promenera eller jogga lite långsamt - men ha då inga kilometer- eller minutmål och ingen pulsklocka eller annat, bara lägg den ena foten framför den andra i jogg-takt.

Tjejkväll eller killkväll.
Skratt triggar igång endorfinerna!

Motion och sport
Är såklart ett bra sätt att få igång endorfinet. Men sport och motion ska ju vara ROLIGT också, så hitta något du verkligen gillar att göra. Gärna något där du rör hela kroppen och inte koncentrerar dig så hårt på att träna muskler eller bli smalare. Lagsporter eller sporter där man ska vara ett par, som badminton, är också kul - det kan få en extra dos endorfin av skrattet!

Sex
Det spelar inte så stor roll om man har sex med sig själv eller sex med någon annan, en orgasm är ett väldigt bra sätt att få igång endorfinproduktionen! Även oxytocinet frigörs i kroppen vid sex - läs mer om det här nedanför! 

Oxytocin
Oxytocin är kroppens eget kärlekshormon. Det påverkar hur kärleksfulla och tillitsfulla vi är och gör oss avslappnade. Kort sagt så är ocytocinet livsviktigt när det gäller att skapa relationer med människor och för sexuell upphetsning. Utan oxytocin, ingen orgasm. Ju mer oxytocin desto mindre stress, depression och ångest.

Oxytocinet kickar man igång genom beröring, att röra vid andra människor. Det är inte så stor skillnad om det är med din partner, mellan baby och mamma eller med ett husdjur, det är kontakten som är viktig. Gärna hud mot hud.

Text: Ungdomsinformatören Liselott Nyström

Faktagranskning: Samtalsterapeuten Annica Wahrman

Översättning: Lena Niininen (till finska)

Mera information: Om oxytocin på Wikipedia Om endorfin på sund.nu och WikipediaSamtalsterapi.fi

Tillbaka