Att hitta sina styrkor del 1

Att hitta sina styrkor del 1

Alla är vi olika, det finns ingen som jag och ingen som du. Därför är det viktigt att inte jämföra oss med andra utan försöka hitta sina egna styrkor och talanger. För att göra det kan vi försöka stärka vårt självförtroende i något vi tycker om att göra. Har du dessutom en bra självbild är du mera nöjd med den du är och kan lättare hitta det du är bra på. Det du är bra på är ofta något du tycker väldigt mycket om att göra, men har svårt kanske att se att du verkligen är bra på detta för att du alltid jämför dig med andra. Som sagts tidigare så finns det alltid någon som är bättre. Så SLUTA JÄMFÖR DIG MED ANDRA!

Att umgås med kompisar och människor som stärker dig och din självbild är positivt och bra för dig. Dessa vänner ger dig bra energi och du kommer att känna dig älskad och värdig som människa. Se till att omge dig med sådana människor och du kommer att se att du lättare kan hitta dina styrkor och känna dig nöjd och bra sådan som du är.

Vi har alla juveler inom oss, fastän vi kanske inte har hittat dem ännu. Du är bra på mycket men du kanske jämför dig med andra och det får dig att tvivla på dig själv. Gör inte det utan gå din egen väg, gör din egen resa genom livet. För som sagt vi är alla olika, vi är alla unika.

En del av problemet när det gäller att förstå våra egna styrkor är att vi egentligen inte kan se oss själva. Vi tar helt enkelt våra talanger förgivet. Det känns så enkelt att använda dem så vi glömmer bort att berömma oss själva för att vi har dem. För det mesta vi gör i livet går på automatik utan att vi ens behöver tänka på det.

Var uppmärksam till de val du gör och de saker du naturligt dras till. Där hittar du oftast dina styrkor. Om du försöker bli något som du inte är kastar det skuggor över din verkliga potential.

Övning 1:

Här är en övning som du kan göra för att hitta dina styrkor/talanger/juveler:
Ta ett papper och skriv ner alla ord du kommer på som beskriver dina färdigheter. Begränsa dig inte till dessa ord utan kom gärna med egna ord. Kom ihåg att dina styrkor ligger i det du tycker om.

läsa besluta uppskatta
diskutera uppmuntra delta
memorera prata sälja
skriva övertyga teckna
förenkla upptäcka besluta
välja lokalisera ge order
förutsäga ge söka
tjäna välja ut samarbeta
kartlägga förbättra marknadsföra
känna igen underhålla kalkylera
konstruera förbereda organisera
matcha meditera servera
ordna om förändra uppträda
budgetera producera skapa
lära ut orientera kommunicera
leda andra rapportera intervjua
analysera illustrera arrangera
förklara inspirera  
komma ihåg    

samla info

   

 

Övning 2:

Följande uppgift blir att skriva ner fraser som du tycke beskriver dig bäst. T.ex.

• Jag tar ansvar
• jag tycker om människor
• jag är praktisk
• jag tycker om att ge andra stöd
• jag är händig
• jag är en drömmare
• jag är lat
• jag har god fantasi
• jag tycker om att planera
• jag ger aldrig upp
• jag är kreativ
• jag är social
• jag blir snabbt uttråkad
osv

Övning 3:

Följande uppgift efter att du kartlagt dina resurser blir att försöka utrycka dina färdigheter i ord. Skriv om de saker du uppnått redan i ditt liv och som du har varit nöjd med. Sätt datum och skriv på ett fint papper.

Mina talanger / förmågor är:___________________________________________________
Skolning:___________________________________
Mina dagdrömmar och mina djupaste önskningar är:____________________________________________
Saker jag gjort eller har uppnått som har gett mig tillfredsställelse är:______________________________
Detta skulle jag göra om jag bara hade en kort tid kvar på jorden?________________________________
Mina mål och önskningar är:_____________________________________________________________

 

Efter att du gjort dessa övningar ta dig en stund att i lugn och ro fundera över det du kommit fram till. Är det något som överraskade dig? Är det något du skulle vilja ändra på? Vart är du på väg? Vad vill du och vilka är dina mål? Vad behöver du för att du skall må bra och för att dina resurser/juveler, som du redan har, skall blomma ut?