Kroppsspråk

Kroppsspråk

Akta vad ditt kroppsspråk berättar om dig!

Människor som lider av svag självkänsla har ofta också komplex för olika kroppsdelar, personlighetsdrag eller vanor. Det kan vara allt från ett underligt grymtande när man fnissar till acne. Kanske har den svaga självkänslan gjort att man liksom förkroppsligat den svagheten i någon kroppsdel man är missnöjd över, eller tvärtom, att man skäms så för något speciellt att det dragit ner på hur mycket man tycker om sig själv.

Säg att du skäms för dina stora hängbröst - eller pyttebröst - eller breda/smala axlar och att du försöker dölja det genom att dra upp axlarna mot öronen, kuta lite med ryggen och kanske hålla armarna om dig själv. Vet du hur du ser ut då? Jo, folk som ser dig uppfattar dig som osäker, blyg, obekväm med dig själv, feg, sluten och sur. Det här sker omedvetet, det är ytterst sällan de kan räkna ut att du gör så bara för att dölja dina bröst/axlar. De bara tycker att du ser konstig ut. De reagerar omedvetet på vad ditt kroppsspråk säger och så börjar de behandla dig som om du skulle vara just osäker, blyg, obekväm, feg osv. Sådana människor är det tyvärr lite lättare att nonchalera, retas med, trycka ner eller dissa totalt - ser du ut som en nolla så behandlas du som en nolla.

Det här är nog ett av de viktigaste skälen till att man borde jobba bort sina komplex. Ditt kroppsspråk kanske säger saker om dig som du inte alls vill att folk ska tro om dig.

Så räta på ryggen, sänk ner axlarna, håll huvudet högt, "öppna upp" kroppen, se folk i ögonen och le ofta. Då ser du självsäker, glad, trevlig och öppen ut - och DET är snyggt! Och ingen kommer att tänka på huruvida du har breda axlar eller stora bröst!

Hur du bara ser fånigare ut när du försöker dölja ditt komplex om du skäms för:

Dina feta lår
⇒ Du tynger ihop dem när du står eller sitter
⇒ Du ser ut som att du behöver kissa, eller ser stel och obekväm ut, eller ser pryd och tillknäppt ut
⇒ Folk tror du är vek eller är illa till mods.

Din stora rumpa
⇒ Du skjuter fram höfterna och kniper ihop skinkorna eller håller händerna över baken på något underligt sätt
⇒ Du ser ut som en hund med svansen mellan benen och går som du gjort på dig (det brukar göra hela hållningen kutig och dålig)
⇒ Folk tror att du är osäker eller slö/lat.

Din stora mage
⇒ Du drar in magen
⇒ Du kan knappt andas ordentligt så du flämtar och står stelt
⇒ Folk tror att du är antingen nervös eller väldigt tillknäppt som person

Något i ditt ansikte (tänder, finnar, näsa osv)
⇒ Du håller handen för stället du skäms över, låter håret falla över det eller påtar hela tiden på det stället
⇒ Folk tror att du ljuger (när man ljuger rör man tex vid näsan, håller handen för munnen - speciellt om man låtsas oberörd då) eller så drar du uppmärksamheten just till det du vill dölja.

Att du är smal och spinkig (speciellt killar)
⇒ Du drar upp axlarna och kanske kör ner händerna i fickorna
⇒ Du ser osäker och svag ut, som att du var rädd för att någon ska attackera dig

Något med ditt hår
⇒ Du petar på det hela tiden, försöker få det att ligga på plats eller bli fluffigt
⇒ förutom att ditt hår blir fett och smutsigt och plattare, så tror folk att du är nervös, rastlös eller så drar du uppmärksamheten till håret. Lite beroende på hur du petar med håret kan det även uppfattas som flirt!

Läs mer om vad komplexen gör med din utstrålning och i förlängningen din självkänsla här.