Push your comfort zone

Push your comfort zone

Utmana dig själv!

Varendaste en av oss har drömmar och saker vi skulle vilja förverkliga eller genomföra, men som av någon anledning känns omöjliga eller ouppnåeliga. För vissa kan andledningarna till det här handla om att jobba på de egna svagheterna eller om svårigheter med att ta in nya saker, medan de för andra kan bestå av problem med att anpassa sig till förändringar eller möta sina egna rädslor. Konkret kan det vara frågan om exempelvis att börja i en ny skola, skaffa nya kompisar, närma sig den man är kär i, börja med en ny hobby eller till och med bryta en gammal vana. Gemensamt för alla de här sakerna är att de på sätt och vis innebär ett hopp in i det okända - något som kan kännas skrämmande eller som kan kräva en stor ansträngning av en själv. Men ÄR faktiskt det nya så väldigt skrämmande, eller känns det bara så, eftersom det tvingar ut en utanför den egna bekvämlighetszonen?


Men vad är det som får oss att hellre nöja oss med det vi har och bara tråna efter andra saker, än att stiga utanför det som känns bekant och bekvämt? Varför går vi inte bara och pratar med nya människor, öppnar munnen i klassrummet, skickar vänförfrågan till den där speciella killen på Facebook eller prövar på den där nya hobbyn? Varför nöjer vi oss med att vara ensamma och bedrövade, fastän vi i verkligheten skulle vilja göra något åt saken? Är det lathet? Är det rädsla? Är det bekvämlighetsönskan?

Oavsett orsaken: är det bättre än det vi skulle kunna nå eller få om vi utmanade oss själva lite? Kunde det som känns okänt och skrämmande istället ses som en utmaning och en möjlighet till utveckling? Det är onödigt att spekulera, eftersom det nog ofta visar sig om man prövar göra något åt det. Vi har alla saker som vi skulle vilja göra, men som vi ändå är rädda för eller ser som omöjliga. Istället för att begrava dina drömmar och önskningar – kunde du istället ta tag i dem, ge dig själv en puff i ryggen och stiga utanför din bekvämlighetszon?

Life begins at the end of your comfort zone.
– Neale Donald Walsh


Vi på Decibel skulle vilja hjälpa er att nå era drömmar och möta era rädslor, oavsett hur stora eller små de än är. Därför har vi samlat ihop ett faktapaket om att utmana sig själv och hoppas att vi med det här kan uppmuntra åtminstone någon att komma igång med att stiga utanför det egna bekvämlighetsområdet. Så! Utmana dig själv!

Hälsar ungdomsinformatörerna Lena, Liselott och Sanna

 

OBS! Här finns mera nyttigt att läsa:

Hur hittar man nya vänner?

Hitta dina styrkor

Självkänsla och X tips till bättre självkänsla och självförtroende