Hitta en ny hobby

Hitta en ny hobby

Vad eller vem är det som säger att man inte kan börja nya hobbyn när man är äldre? Varför känns det pinsamt att gå med i någon grupp eller verksamhet bara för att man inte gjort det sedan man var 7 år typ? Egentligen är det ju inte det – det är bara vi själv som inbillar oss. Hobbyn är ju till för att göra livet rikare och roligare, så varför skulle vi inte göra det vi vill och är intresserade av – oberoende ålder?

Därför kan man visst börja dansa när man är 17, visst kan man lära sig spela piano som vuxen, visst kan man prova på parkour eller skateboarding fastän man inte gjort det sedan liten! Vi måste bara våga och pressa vår bekvämlighetszon lite. Första gången känns det kanske som om du skulle vara på fel ställe, och kanske känns det så också under några följande gångerna - men bara du fördomsfritt orkar prova några gånger, kan det hända att det snart känns just så roligt som du hade tänkt dig.

Även om det du börjat med sist och slutligen inte var din grej, är du ändå lite rikare – du vågade prova på något nytt och genom det så utvecklas du, lär dig något nytt och blir modigare. Nästa gång känns det kanske inte lika farligt och hemskt. Och om du råkade hitta en ny hobby – tänk vad bra att du vågade!

Vad det än är som du vill/har velat prova på tycker vi absolut att du ska göra det, vad har du egentligen att förlora? Förutom en ny hobby får du dessutom kanske:

- Nya vänner eller åtminstone nya bekanta. Du binder också kontakter som du kan ha nytta av i framtiden.
- Nya kunskaper som du kan ha nytta av i framtiden, tex. i studierna eller arbetslivet.
- Bättre hälsa. Hobbyn hjälper dig att stimulera både hjärnan och kroppen – oberoende vad det är du gör. Dessutom gör en rolig hobby dig gladare och du får uppleva känslor av att lyckas.
- Nya rutiner.
- Nya saker att prata om och nya människor att dela samtalsämnen med.

Eller kanske du funderat på att börja någon ny hobby, men inte riktigt vet vad det kunde vara? Tänk då på följande saker:

- Vad gillar du? Kan vara vad som helst, behöver inte vara något som alla andra håller på med – vill du tex bygga gitarr, spela badminton, göra en egen skateboard, yoga...?

- Kolla kurserna som den närmaste arbis ordnar, kolla bibbans anslagstavla, annonserna i lokaltidningen, facebook – det ordnas en hel massa olika saker, du måste bara hitta de som intresserar dig.

- Om du vet vad du vill, men det finns ingen ordnad verksamhet – kanske kan det finnas resurser tex genom skolan? Lönar sig att fråga tex rektorn eller den lärare som har hand om ämnet i fråga – musik, gymnastik, slöjd...

- Fråga runt om det finns andra intresserade, kanske ni kan bilda en egen grupp!