Vadå comfort zone?

Vadå comfort zone?

Vad är bekvämlighetszonen?

Bekvämlighetszonen (fi: mukavuusalue, en: comfort zone) kan beskrivas som en kanal eller modell för hur man beter sig, där allt du gör följer en känd rutin och har ett bekant och hemvant mönster. Rör du dig inom din bekvämlighetszon, så är risken för stress eller ansträngningar så liten som möjligt. Det här tillståndet är som en trygg plats för dig och ger dig lagom med glädje och samtidigt minsta möjliga mängd ångest och obekvämighet. Men om du vill få lite mer ut av något, bli bättre på något, som inte direkt finns inom räckhåll, så måste du gå utanför bekvämlighetszonen till det område där risken för lite stress och ångest är högre.

OBS! Adventure zone och Danger zone (Äventyrszonen och Farozonen.Det finns också psykologiska termer som beskriver de områden som ligger utanför bekvämlighetszonen: Äventyrszonen är då man prövar eller vågar något nytt som ännu känns möjligt. Det pirrar i magen och det finns en chans för misslyckanden, men det är en upplevelse och klarar man det är man stolt över sig själv. Farozonen däremot känns direkt skrämmande, den kräver för mycket av en själv, så det blir obehagligt och känns omöjligt. Ju oftare man ger sig ut från bekvämlighetszonen mot äventyrszonen, desto mer förflyttas gränsen, så det som förr kändes äventyrligt blir istället bekvämt och tryggt - och samtidigt förflyttas även farozonen.

“It is only in adventure that some people succeed in knowing themselves – in finding themselves.” Andre´Gide


Vi har alla våra egna orsaker (eller ursäkter och undanflykter) till varför vi inte gör förändringar när vi ändå är missnöjda med någon del av våra liv – om det så är att lära oss ett nytt språk eller att dansa, få bättre kondition, börja tänka mer positivt, träffa nya vänner eller hålla tal inför klassen. Vi försöker rättfärdiga och försvara vårt beteende eller så hittar vi på knep för att kunna skylla saker på andra människor. Vi vill inte möta förändringar, därför att de i våra egna huvuden känns för svåra eller tar för lång tid.


Den största orsaken till att vi är ovilliga att förändras är ändå rädsla. Förändring och risktagning kan kännas skrämmande, eftersom det är som att ta ett steg ut i det okända och vi har ingen aning om hur det kommer att gå och vilket resultatet blir. När vi växer upp, mognar och gör förändringar så måste vi ändå samtidigt acceptera att vi kan misslyckas med olika saker. Om vi är rädda för att vi ska göra en sak dåligt eller misslyckas med den, så kan vi inte heller ta förgivet eller förvänta oss att vi ska kunna vara bra på det!

Det här stämmer in på så gott som alla områden i våra liv: fysisk kondition, mental hälsa och välmående, förhållanden, studier eller jobb – på precis allt!

Varför lönar det sig att nu som då stiga utanför sin bekvämlighetszon?

Att bara hållas innanför ramarna för vad som känns bekvämt och bekant leder ofta till att vi missar många av chanserna som livet erbjuder. Om du regelbundet går utanför din bekvämlighetszon kommer du att möta spännande situationer ofta. Genom att ”tvinga” dig själv att pröva på nya saker och träffa nya människor ger du ditt liv nytt innehåll. Och du kan aldrig ara säker på vilken sorts situation som väntar på dig runt hörnet.

Att stretcha ut sitt bekvämlighetsområde så att det blir större och att stiga ut utanför det nu som då gör att du växer som människa. Genom att kasta dig i n i nya situationer lär du dig nya färdigheter och kunskaper, som du inte tidigare visste att du kunde klara av. Att möta de egna rädslorna påverkar dig att verkligen SE dig själv. Ju mer du utmanar dig själv, desto mer växer också ditt självförtroende.

Att gå utanför den egna bekvämlighetszonen hjälper dig också att ifrågasätta vissa fördomar och förutfattade meningar som du har – genom att pröva på saker själv och genom att uppleva dem själv, kan du skapa din egen uppfattning om olika saker. Då behöver du inte förlita dig på andra människors synvinklar och åsikter.

Att stiga utanför den egna bekvämlighetszonen har dock sina risker: du KAN eventuellt misslyckas. Men även då kan resultatet vara att ditt liv känns mera lyckat och rikare än förr. Att röra dig utanför det kända och vana hjälper dig att uppfylla dina drömmar – att lyckas med något gör att man kan lägga upp nya mål och nå dem.

Exempel:

Säg att ni ska pröva på att paddla havskajak från skolgymnastiken. Du är jättenervös inför det och när du sätter dig i kajaken bultar hjärtat i takt med en raplåt. Det är både häftigt spännande och äckligt spännande och du vet verkligen inte om du ska våga. Men så kommer du dig ut på vattnet och när halvtimmesträningen är över så är du euforisk över hur kul det var, och av hur stolt du är över dig själv för att du ändå vågade. Nästa gång någon frågar om du vill paddla kajak på deras villa så vill du nog gärna, även om du blir lite nervös och osäker om det kommer att gå bra utan gympalärarens hjälp. Men tredje gången ni far ut och paddlar så är du redan van och trygg på vattnet och kan till och med pröva på att paddla så hårt du kan. Din värld växte: du hittade en ny hobby, fick bättre själförtroende och kommer inte att vara lika rädd som du annars skulle ha varit när ni ska pröva klättra i höghöjdsbanor på skolgymnastiken – för du klarade ju av paddlingen!

OBS! Försök inte förstärka ditt mod att ge dig ut i äventyrszonen genom alkohol eller droger! De bedövar ditt omdömme och tystar din självkontroll, vilket gör att du inte kan göra vettiga beslut, räkna ut konsekvenser eller koncentrera dig. De bedövar även kroppen, påverkar balanssinnet och synen och gör att musklerna slappnar av - vilket kan bli direkt livsfarligt om det är frågan om äventyr du är beroende av kroppen för. Även om det handlar om sociala situationer (exempelvis "ta en sup innan du ska upp på scen, så slappnar du av") så ökar bara risken för att du ska göra bort dig, säga något idiotiskt eller inte vara närvarande nog att tolka andra människor.