Vad är låg självkänsla?

Vad är låg självkänsla?

Orsakerna till låg självkänsla kan vara många. En traumatisk barndom kan t.ex. påverka självkänslan jättemycket, likaså mobbning eller jobbiga separationer. Om du alltid får höra att du är dålig på olika saker eller om en förälder ofta pratat med dig med hård röst och negativ stämma - så börjar du förstås själv också tro på att du är dålig till slut. Psykisk ohälsa (såsom depression och ångest) gör självkänslan sämre - och omvänt: om man har dålig självkänsla finns risk för psykisk ohälsa.

Låg självkänsla kan se ut på olika sätt och både killar och tjejer kan ha det, men kan ta sig lite olika uttryck.

För det första: det behöver inte alls synas att en människa lider av låg självkänsla. Det är t.ex. vanligt att en människa som kan ställa sig upp framför en grupp människor och prata till synes utan problem i själva verket oroar sig jättemycket både på förhand och efteråt. Det är alltså fullt möjligt  att fungera "helt normalt", även med låg självkänsla. Därför är det också vanligare än man kunde tro.

För det andra: det du känner dig som och det du verkligen är behöver inte alls stämma ihop. Även om man känner sig som världens mest osäkra typ så betyder det varken att man är dålig eller att man kommer att misslyckas.

När man har låg självkänsla brukar man ofta söka efter sätt som kompenserar för det, man söker efter saker som gör att andra ska acceptera en eller som gör att man börjar känna sig ens lite bättre. Det är vanligt att man jämför sig med andra. Men eftersom det är så enkelt att med låg självkänsla hitta fel i sig själv går det lätt att hitta saker som gör andra bättre, och det stärker känslan av att man själv är misslyckad. Att sluta jämföra sig med andra kan vara svårt, men det hjälper att vara medveten om det beteendet och försöka kontrollera det.

Om man har låg självkänsla och tycker att man själv är dålig kan det också hända att man börjar överprestera för att kompensera. Man gör saker för att visa både för sig själv och för andra att man kan, också sånt som kanske inte ens intresserar, istället för att göra sånt som man själv vill och blir glad av. Typiskt för låg självkänsla är att man känner sig som en bluff hela tiden, att man när som helst kommer att bli avslöjad som "fejk". Det i sin tur gör att man försöker prestera ännu bättre, göra ännu mer för att visa att man faktiskt kan. Den här typen av beteende har ett namn, det kallas prestationsbaserad självkänsla. Så vanligt är det alltså att man tänker att det man gör har något att göra med den man är. Låg självkänsla kan faktiskt göra en människa ganska självcentrerad, även om det egentligen är det motsatta som är tanken med det man gör.

När det handlar om en vilja att bekräfta sig själv och gottgöra för låg självkänsla kan det hända att man tar till metoder som i slutändan kan skada andra eller en själv. Här handlar det ofta om att trycka ner människor omkring en eller ta plats på andras bekostnad. Det känns som om man själv blir bättre av att trycka ner, frysa ut eller mobba andra. Ibland kan det till och med gå så långt att man tar till fysiskt våld. Med låg självkänsla blir det svårare att exempelvis ta mod till sig och säga ifrån ifall en kompis behandlar någon annan illa. Då kanske man istället bara "hänger med" och behandlar andra illa, fast man inte annars skulle göra så.

Det finns alltså en risk för att man börjar göra saker som är dåliga för en själv om man går runt och tycker att man inte duger som man är.

Låg självkänsla kan göra att man drar sig undan omvärlden. Världen känns som en farlig plats, man har svårt att lita på människor och mår kanske till och med dåligt i andras sällskap. Det här blir till en jobbig cirkelgång och det skulle vara viktigt att man i så fall lyckades bryta den och kom sig ut fast det känns jobbigt.

Om självkänslan blir riktigt låg - man känner att inget man gör duger och är osäker för det mesta - kan det gå så långt att man börjar må dåligt och får ångest. Därför är det viktigt att aktivt jobba med att stärka självkänslan.