Våga säga nej

Våga säga nej

Har du nån gång funderat över varför du bara stod där mitt i kompisgänget och nickade och höll med när kompisen sa något som du egentligen inte alls håller med om? Eller varför du gick med på att komma med ut en kall decemberkväll fastän du egentligen bara ville sitta hemma i tvsoffan med en påse godis?

Många av oss har problem med att säga nej. Det kan bero på att vi inte vill såra någon, vi vill framstå som snälla och vi vill inte att någon ska bli arga på oss. Och framför allt: vi vill absolut inte bli lämnade eller missa något roligt bara för att vi är borta den där ena gången! Så vi gör saker som vi inte vill - eller hittar på dåliga lögner för att slippa. Det är speciellt lätt hänt om självförtroendet och självkänslan inte är den bästa. Det skadliga med det här beteendet är att förhållanden ofta i längden inte mår bra av att vi gör så här. Tänk efter själv: när du följer med någonstans fast du inte vill är du inte så jätteglad alla gånger, eller hur? Du deltar i samtalen, men bara halvhjärtat. Det här märks om det händer många gånger och förhållandet lider. Till råga på allt kan du själv börja må dåligt, få ångest och bli nedstämd om du tar på dig för många uppgifter eller bara gör sånt som du egentligen inte tycker om eller vill.

Så för din egen skull, om du vet med dig att du säger "ja" och håller med när du egentligen bara vill säga NEJ, bestäm dig för att förändra beteendet! Här kommer några tips på "säga nej"-övningar:
  • Fundera först på VARFÖR du inte står upp för dig själv. Handlar det om att du vill göra andra glada? Att du vill vara en del av gemenskapen? När du har kommit underfund med varför blir det också lättare för dig att jobba med det, när du vet vad du ska rikta in dig på att förändra.
  • Öva, öva, öva. Öva med en trygg människa, någon du är helt säker på att inte tar illa upp. Förklara din situation: "nu ska jag börja säga nej och jag börjar med dig". Folk brukar i allmänhet småfnissa och vara väldigt förstående med sånt här - det är ett vanligt problem ;)
  • Bestäm dig för att vara riktigt konkret. Istället för att alltid gå med på saker direkt, säg: "jag ska fundera, jag meddelar dig senare".

Kom ihåg att KÄMPA EMOT dåligt samvete sen när du lyckas säga nej och känner dig egoistisk. Det kan nämligen hända att det blir så i början - men det är inte värt det och det är inte nödvändigt. Det är BRA att kunna stå upp för sig själv och det är vad du mår bäst av i längden.