Jag tror att min kompis mår dåligt

Jag tror att min kompis mår dåligt

Är du orolig för en kompis? Är det någon i din omgivning som visat tecken på att han eller hon inte mår så bra och undrar du vad du egentligen ska göra?

Det här behöver inte bara handla om att det verkar som om någon försöker dölja ett självskadebeteende genom att alltid ha jättemånga armband eller t.o.m. öppet visar sina ärr, utan också om man bara märker att någon blir mer tystlåten eller nedstämd. Helt enkelt så att man märker att en annan person går igenom en tuff period och man vet inte vad man ska göra.

Ja, vad ska man göra? Så klart finns det inga klara regler för hur man ska gå tillväga, eftersom alla reagerar så olika när någon försöker hjälpa, men det är alltid bättre att göra något än att bara stå tyst bredvid och låtsas som ingenting.

Fråga

Ställ den enkla frågan: hur har du det? Hur mår du? Även om du inte får ett ordentligt svar, så fortsätt fråga. Visa att du alltid finns där för personen även om han eller hon drar sig undan. Ta fast kompisen åt sidan nån gång och fråga hur det är på allvar. Lyssna. Undvik att lägga uppmärksamhet på eventuella självskador (det kan bara orsaka skam hos den andra), visa bara att du märker att något inte är som det ska.

Prata med andra kompisar

Om det tex handlar om en kompis som är i samma gäng som du, ta upp saken med de andra. Fråga om de märkt nåt speciellt. Tillsammans kan ni bolla idéer om vad ni kunde göra för att gå vidare. Ta tex upp saken med kompisen när ni alla är tillsammans, efter att ni funderat på vad ni ska säga. Berätta att ni är oroliga och vill hjälpa. Visa att ni finns där.

Behandla inte personen annorlunda

Bara för att du vet eller märker att en person mår dåligt eller skadar sig själv så är det inte en orsak till att behandla den andra annorlunda. Det är samma person bakom självskadandet eller ångesten som tidigare. Ibland är det allra bästa att bara umgås som vanligt. Hitta på något roligt tillsammans. Skoja, skämta, var som du är med alla andra kompisar. Det bästa för alla parter är ofta att bara tänka på något annat, åtminstone för korta stunder.

Blanda in en vuxen

Det kan kännas svårt att berätta om en kompis illamående åt en vuxen (lärare, förälder, skolhälsovårdare tex) eftersom det kan kännas som om man är en svikare. Försök då komma ihåg att det är för kompisens bästa. Ibland måste man bara ta beslut som är svåra, helt enkelt för att det i längden ska bli bättre. Det här är speciellt viktigt om det handlar om en annan människas liv. Det går också bra att mejla olika hjälpinstanser och berätta vilken situation du befinner dig i och vad det bästa för dig skulle vara att göra.

Samla hjälpnummer

Tipsa om olika ställen dit man anonymt kan höra av sig om man mår dåligt eller skadar sig själv (exempelvis något från våra hjälpsidor). Tipsa om anonyma chattar på nätet där man kan få stöd. Erbjud att du kommer med som stöd tex vid första psykologsamtalet. Visa att du finns där.

Uppmana kompisen att söka hjälp

Fast personen skulle vara helt instängd i sig själv och helt oemottaglig för hjälp så lönar det sig att alltid uppmuntra. En person som skadar sig själv mår aldrig bra och då behövs ofta professionell hjälp. Det är inget som kompisar ska vara tvungna att hantera på egen hand. Det finns psykologer och terapeuter som kan hjälpa i sådana lägen. Oavsett hur skamfyllt det kan kännas för personen som går igenom det.

Minns din egen roll

Du är bara kompis. Du kan inte vara en terapeut eller en psykolog, du kan bara vara kompis. Det är viktigt att du hittar dina egna gränser för vad du klarar av. Det här betyder absolut inte att du ska lämna en kompis som mår dåligt ensam, du ska bara visa var dina gränser går. Berätta vad du klarar av och vad du inte klarar av. Dra dig inte undan utan berätta öppet hur du känner ifall du har en kompis som berättar om sitt illamående åt dig. Säg tex ”nu klarar jag inte av att höra på det här själv, eftersom jag blir så orolig eller själv börjar må dåligt. Jag finns alltid här för dig, men nu räcker min hjälp inte till längre.”