Vadå självskadebeteende?

Vadå självskadebeteende?

Ja, vad ÄR egentligen självskadebeteende? Vad räknas egentligen som en självskadehandling? Det är ett ganska flytande begrepp av många orsaker, eftersom det finns så fruktansvärt många olika sätt en människa kan skada sig själv på. Hur många av oss har tex inte suttit i tandläkarstolen medan tandläkaren borrat och tänderna ilat och för att "lindra" smärtan samtidigt tryckt in naglarna i handen eller armen? Eller slagit armbågen i något och sedan frenetiskt dunkat handen mot väggen för att försöka få kontroll över smärtan?

Men är det självskadebeteende? Det vi med säkerhet kan säga är att saker som vi gör för att på nåt sätt lindra fysisk smärta genom att fokusera smärtan till något annat ställe påminner mycket om "traditionellt" självskadande. Precis som i exemplen som nämndes skadar man nämligen ofta sig själv med flit för att försöka lindra någon form av smärta. Det kan göra så ont inombords att man måste få ut det. På något sätt. Att skada sig själv är ett sätt att komma ur starka och svåra känslor för en stund.

Sofia Åkerman ger i boken "För att överleva - om självskadebeteende" den här förklaringen:

Självskadebeteende är ”en avsiktlig, självdestruktiv handling som begås utan intention att dö”

Det här innebär på ren svenska att man skadar sig själv på något sätt med flit, man gör sig själv illa, men man gör det inte för att dö. Man gör det allra oftast för att överleva och komma ifrån en inre smärta. Ibland finns nog också självmordstankar med i bilden, eller också orkar man helt enkelt inte leva, men självskadebeteende handlar ändå ytterst sällan om självmordsförsök.

Det man oftast tänker på när man hör ordet självskadebeteende är unga tjejer som skär ytliga eller mindre ytliga sår på armarna eller någon annanstans på kroppen. Men det är inte det enda som räknas till självskada. Det finns många former av riskfyllda beteenden som också orsakar kroppen skada och därför kan räknas in under självskadehandlingar eller självdestruktivitet. Hit hör tex att dricka för mycket alkohol, att stanna i ett förhållande man inte mår bra av (tex pga gräl och bråk), att äta för mycket eller för lite - att inte ta hand om sig själv helt enkelt.